ПолитикаРусе

Дебат за Русе по БТВ 18.10.2019

В спор за екологията, инфраструктурните проблеми и начина на управление на град Русе се превърна днешния дебат в ефира на БТВ на основните кандидати за кметското място в навечерието на предстощите местни избори.

 
Дебатът започна с 2 встъпителни въпроса на водещия Антон Хекимян към кандидата на ГЕРБ Диана Иванова:

Водещ:
Г-жо Иванова, повлияха ли вътрешните борби в ГЕРБ на ситуацията, в структурите тук в града?

Диана Иванова:
Няма борби, всичко е овладяно. Аз имам подкрепата на всички членове на партията и на привържениците на партията и мисля, че кампанията която водим го доказва- позитивна, ориентирана оптимистично и с много сили и ентусиазъм.

Водещ:
Като че ли имаше разделение, все пак знаем, че имаше желание от настоящия кмет да продължи в трети мандат, но това не се случи..

Диана Иванова:
Съвсем нормално е това, когато се изисква промяна, когато тази промяна е осъзната, но мисля че всяка партия излиза по-силна, когато устои на тази промяна и когато е мотивирана добре.

Водещ:
А преди да кажете вашите основни приоритети, само да изчистим и още един въпрос:
Били сте представител или поне сте участвали в кампания от партията на г-н Ковачки, как преминахте към ГЕРБ?

Диана Иванова:
2015-та година направих опит да вляза в общинския съвет с една единствена цел- да има представител на професионалното образование в общински съвет..

Водещ:
Да, ама тогава от една партия, сега от друга:

Диана Иванова:
Аз мисля че двумесечният ми опит в миналата партия, само ми даде възможност да видя как стоят нещата в политиката.

На всеки от участниците беше предоставена възможност в рамките на 30 секунди да представи своите приоритети за развитието на град Русе.

Диана Иванова, приоритети:
Като човек, който работи с хора, който решава съдбите на децата, който ги повежда по пътя им, житейски и професионлен, за мен най-важното е обръщането към хората и работа, работа, работа за хората. Но, това е един комплекс от дейности и комплекс от обхвати. Първо, ние идваме на този свят със здравеопазването, на Русе му е необходимо добро здравеопазване, добро образование. На Русе му е необходим един здрав и устойчив екологичен бизнес, в който хората да имат високи възнаграждения и да се чувстват обгрижении и с преспективи за развитие – култура, изкуство, спорт и туризъм.

Водещ:
Г-н Милков, от народен представител искате да станете кмет, защо?

Пенчо Милков:
Тежка е участта на народния представител, който е в опозиция, тъй като той има възможността да получи цялата информация, но няма реално възможността да помогне на хората. Безброй срещи с граждани, много актуални въпроси в народното събрание, могат да те изпълнят само с желание да участваш. Решението си съм взел в края на миналата година и се подготвям за този момент. Изключително съм мотивиран и усещам много силна енергия да работя за хората.

Пенчо Милков, приоритети:
Много е трудно приоритетите на Русе да бъдат събрани в няколко пункта или в 30 секунди. Аз имам ясно виждане за Русе като за „Северната столица” на България. Един иновативен град базиран на новите технологии, на знанието, един недогонващ град. Ще направя всичко възможно, Русе отново да бъде един от най-зелените градове на България. Русе да бъде привлекателен, хората да искат да останат тук и да искат да дойдат при нас и да развият своя потенциал.

Галин Григоров, приоритети:
Ако стана кмет, първото нещо което ще направя е да спре делението на „наши” и „ваши” , на „свои” и на „чужди”, бизнесът в Русе да бъде освободен от примката, в която е впрегнат в последните 10 години и ще дам свобода на Русе и условия на бизнеса да се развива, за да може Русе да стане наистина град с добри възможности, с високи доходи и с желание на хората да живеят в него.

Елеонора Николова, приоритети:
Уважаеми съграждани, за мене най важен е въздухът на град Русе, възможността хората да имат повече работа, повече доходи и безмилостно, безжалостно изтръгване на корупцията, корупцията която ни прави бедни и зависими.

Последва 1-ви кръг с дискусия за основните проблеми на града, където всеки участник имаше 1 минута за отговор и можеше да репликира, или свободно да коментира изказванията на своите конкуренти.

Водещият зададе темата за проблемите с мръсния въздух на града с кратък репортаж. Веднага след това последваха и коментарите от участниците:

Диана Иванова: Според изследванията и според документите на РИОСВ, замърсителите са много, знае се кои са основните, замерват се показателите в няколко станционарни и в мобилни станции. Всички граждани на Русе имат възможност в реално време да проследят самите показатели.

Всички знаят кои са основните замърсители, но има държавни органи, които следят за това и ние трябва да стъпим на тяхната информация.

Пенчо Милков:
Първото нещо което ще направя, да дам ясната информация на гражданите за замърсителите, защото абсолютно не е вярно това, че хората имат пълната информация.

Диана Иванова репикира, че той и сега я знае, тъй като е направил редица питания в Народното събрание

Пенчо Милков:
Не, не я знам, питанията са оповестени на страницата на Народното събрание.
Като народен представител от опозицията бях причина да дойдат трите мобилни станции тук и да се извърши проверка и Монтюпе да бъде глобено, само че след това, Теца, който е на г-н Ковачки, Полисан и много други предприятия, които можем да ги назовем, гражданите се самоорганизират, пишат в интернет, но вярно ли е, или не, отговарят държавните институции, на които управляващата партия е определила кой да бъде шеф и областен управител.

Диана Иванова попита Пенчо Милков, как ще реши въпросите на град Русе като кмет от опозицията, щом като народен представител от опозицията не е оповестил резултатите?
Милков отвърна, че резултатите са оповестени във Фейсбук и на страницата му в Народното събрание и на свой ред попита г-жа Иванова, дали според последните нормативни изменения в „Закона за чистотата на въздуха” е наясно какви са действителните правомощия на кмета на общината.

Водещият насочи вниманието към действащия областен управител г-н Григоров и му зададе въпрос за това, дали има идея, ако има фирми, които замърсяват, освен да бъдат санкционирани и да бъдат затваряни?! Как би функционирал бизнесът тогава?

Галин Григоров отговори, че той единствен няма вина че тези замърсители са в Русе.

„Всяка една друга партия, или тук присъстващ е поканил замръсителите, издал е комплексните разрешителни, или в моментите когато е имало проблеми си е затварял очите. През годините през които аз съм бил областен управител до настоящия момент, не един или два пъти съм провеждал поредица от срещи с министъра на околната среда и водите, водил съм го тук 3 пъти, многократно съм водил и мобилните станции, но те не могат да уловят тея замърсители

В този момент от публиката се дочуха крясъци „Мафия”

Елеонора Николова:
„Ако бях кмет, щях да допусна референдума, които гражданите искаха и който не се състоя. Освен това, аз щях да им помогна да зададът правилните въпроси, за да получени правилните отговори.”

Николова отбеляза, че гражданите със своята настойчивост и протести са довели до намеса на министерството на околната среда и водите, до намеса на министъра, който е заставил Монтюпе да направи нова комплексна оценка на околната среда и водите и да направи инвестиция за 7 млн. лв., нещо което през всичките тези години е било спестявано.

Водещият попита дали се искат инвестиции или спирането им, за да се запази чистия въздух

Григоров посочи, че референдумът, умишлено или от незнание, не е бил проведен както трябва и не е бил спазен закоустановеният 7 дневен срок да се обжалва решението на общинския съвет.

Това предизвика силна реакция от възгласи сред публиката

Водещ:
Знаете ли, към този момент, колко предприятия са глобени и с колко пари за замърсяването на въздуха в Русе?

Диана Иванова:
Това е статистика, която може да се види, но РИОСВ развива една добра политика, има предписания, има съдебни дела, в края на месеца е поредното дело с назованото предприятие, има линеен план, по който се изпълняват действията, които са предписани, така че всичко е в ръцете на съда и ние сме длъжни да се съобъразим и да го спазим.

Пенчо Милко подхвърли с ирония в края на думите на Диана Иванова „Всичко е наред”, след което коментира, че всъщност нищо не е наред, че мнозинството в общинския съвет е сринало референдума, броили са и са гледали егенетата и адресите на хората, вместо да помогнат да се проведе референдума.

Елеонора Николова отбеляза че:
В нашия града има страх, като че ли и в медиите има, защото дори и във вашия анонс не бяха назовани и другите замърсители, които ние знаем: Теца, Полисан, цялата тежка химия която имаме и която от години създава проблем. Лесно е да прехвърлиш отговорността върху чуждия инвеститор, но е и важно да не загърбваш проблемите, когато те са от наши родни олигарси.

Водещ:
Как ще привличате инвеститори, ако ще затваряте предприятия?
Галин Григоров:
„Ако се наложи ще бъдат затворени, но е важно за хората да бъдат запазени работните места и да бъдат накарани фирмите-замърсители да си изпълнят задълженията и да си поставят филтри, както го направихме и очакваме в следващите седмици Монтюпе да заработи по начин, по който да не замърсява въздуха на Русе. Многократно съм изпращал проверки и междуведомствени комисии по всички сигнали на граждани, които са налагали санкции според правомощията си”

В този момент, водещият даде думата за финални реплики по темата в рамките на минута

Диана Иванова:
„Основният проблем според РИОСВ са ФПЧ (фини прахови частици) и усилията на града трябва да бъдат обърнати и в тази посока. И оттам върховенството на съда с неговото решение”

Пенчо Милков:
Освен промишлените замърсители, основен фактор е и това, че ние трябва да направим Русе по-зелен. Ще правим нови зелени системи, малки паркове в крайните квартали и ще мия улиците.

Елеонора Николова:
Разчитам на активността на моите съграждани, такава каквато беше преди повече от 30 години, когато променихме посоката на държавата. Сега отново имаме този шанс.

Втори кръг:

Водещият откри втория кръг с думите:
Неремонтирани улици и проблеми с канализацията и проблеми с асфалтирането в крайните квартали, вкл. и малките населени места.

Последва кратък репортаж и отново дискусията се пренесе между участниците на градския площад:

Водещ:
Некачествени ремонти и неизпълнени обещания през годините,
г-жо Иванова, как ще решите проблемите на хората от крайните квартали, тези които нямат канализация, центърът изглежда добре, но пък всички питат за това и за междублоковите пространства?

Диана Иванова:
Започва проекта за водния цикъл, който е много мащабен, включени са 123 км. улична мрежа, след което полагане на съответните асфалтови пространства. Първият цикъл започва от Средна кула и Долапите, които нямат канализация и техния проблем е изключително голям. След което се влиза и в града и ще бъде направено всичко това.

Водещият зададе въпрос към Милков за малките населени места:

Пенчо Милков каза, че интензивно ще работи, за да продължа програмата приета от общинския съвет преди 3 години за асфалтиране на малките населени места.

Той отбеляза, че ще държи изключително много за качеството на ремонтите и даде като пример за недобре свършена работа снимка, която му е била изпратена от русенка, на асфалтирана улица в центъра, където асфалта е бил по-тънък от пакетче дъвки орбит.

Водещият зададе въпрос към Галин Григоров, в качеството му на областен управител, за пътя към София

Галин Григоров отговори, че това е един от най-важните проекти в най-новата история на град Русе.

Сам по себе си пътят не е достатъчен, ако не бъде свързан с един нов мост при Русе –Гюргево, който съм поставил като тема и към момента е приоритетен.

Водещият зададе въпрос, как той, като представител на ВМРО работи с местната власт.

Григоров уточни, че в последните 10 години в община Русе, ВМРО е била единствената опозиция, докато е имало съглашателства между управляващите партии.

Пенчо Милков каза че това е абсолютна лъжа и въобще не е вярно и попита колко решения на общински съвет са били върнати от него като областен управител

Григоров каза, че е върнал 78 решения на общински съвети, не само на община Русе.

Елеонора Николова:
Нито в този мандат ще стане тази свързаност на магистрала Русе, нито пък ще има Дунав мост, така каза министър-председателят.

Това което е важно, да се свърже северна България с южна България. Ние сме като преди: Княжество България и Румелия.

Аз предлагам, по така съществуващият път да се изгради трета лента, за да не се избиват хората и да запазим малкото жители на Русе.

Водещият попита Николова, която е била част от Боркор и казва че един от проблемите е корупцията, да даде пример за корупция в Общината

За тези 10 години в община Русе са влезли 400 милиона, но не се виждат, защото ремонтите са некачествени, защото се извършват от шуменски, търговишки, търновски и от всякакви други фирми, но не и от русенски. Тука работят неграмотни хора, парите предварително са отнесени. Заради това плочките тракат.

Диана Иванова посочи, че ще се направят ревизии и ще се проконтролира, и когато има доказателства ще се действа по един безкомпромисен начин.

При тези думи публиката започна да скандира „Мафия”

Водещ (към публиката): Моля ви за толерантност

Диана Иванова:
„Категорично ще се направи ревизия”

Пенчо Милков:
Най-тежката задача пред новия кмет е да затвори града и да завърши ремонтите.
И да набляга на качеството на изпълнението.

Галин Григоров отбеляза, че в момента са в изпълнение 23 основни проекта по различни оперативни програми и е много сериозна отговорността и контрола на общината, за да бъдат завършени, тъй като са на стойност близо 200 млн лева.

„Който и да е кмет, трябва да обърне внимание за контрола по изпълнението.
Той отбеляза, че видимите ефектни резултати трябва да се превърнат в ефективни за жителите на всички квартали на Русе и на малките населени места”.

Елеонора Николова:
Аз предлагам на българското правителство, таксата на Дунав мост да бъде потребявана от русенските граждани.

В третия кръг дискусията продължи с въпроси на хората и „кръстосан огън”:

Въпроси от зрителите:

– дали е нормално през 2019-та година, шефът на РИОСВ да ходи по кварталите и да души, за да установи миризмата
– дали кандидат-кмета на социалистите се счита за алтернатива, след като вече 10 години управляват в общинския съвет
– как ще разреши проблема с постоянните ремонти и разкопани улици
– дали Пенчо Милсов се разграничава от бившите кметове на БСП
– към Диана Иванова: морално ли е да бъде избрана, благодарение на мръсните методи, които прилага нейния предизборен щаб, издавайки скъпа нижка в 50 хиляден тираж, в която останалите кандидати са грозно обиждани

Диана Иванова отговори, че за пръв път вижда книжката в ръцете на г-н Пазарджиев, и отбеляза, че категорично се разграничава от участие в такива неща

При тези думи от публиката се чу бурен смях и възгласи „Лъжи”

Пенчо Милков:
„БСП е най-свирепата опозиция в общинския съвет на Русе”
Тези думи също предизвикаха бурен смях в част от публиката.

Разбирам шоуефекта на настоящия формат, но хората са достатъчно запознати в нашия град, има интернет, има телевизия.
Не се разграничавам от нищо, което е направил наш предствител.

На въпроса, дали е нормално шефа на РИОСВ да ходи и да души по кварталите, Николова отговори, че има модерни методи и те се наричат газхрометографи. По отношение на това, как се управлява града тя отбеляза:

Всички знаем, че в Русе има т.н. коалиция „Альоша”, защото ГЕРБ има 24 общински съветници, а пък председателят на общинския съвет е от БСП. Така че всички са на тази трапеза, всички имат т.н. ”трапезно мнозинство”, което не е в полза на нас, гражданите!

Дебатът продължи с „кръстосан огън”, за който бяха предварително изтеглени номера по реда на които опонентите да си задават въпроси един към друг.

Николова към Милков:
Ще съумеете ли, като опозиционер за какъвто се представяте, да се освободите от икономическите хватки, в които БСП е обгърната и обхваната от ГЕРБ?

Милков:
Битката на моето поколение е с един октопод, който не е хванал БСП само, хванал е СДС, хванал е ГЕРБ, хванал е ВМРО. Този октопод има пипала навсякъде, тези пипала не са видими, не са въоръжени само с вендузи и са много опасни. Ако ще да ме намерят в багажника на някой автомобил, аз мога да казвам „Не, не, не, не”.

Пенчо Милков:
Г-жо Иванова, в община Русе е възприет модел, в който всяка дейност комунална се дава на външни изпълнители, бихте ли направили така, че комуналните дейности да се изпълняват от община Русе, което ще доведе до тяхното поевтиняване и до обхващане на много повече граждани?

Диана Иванова:
Категорично, успешният модел в успелите общини на България е този – създаване на общински предприятия, защото чрез общинските предприятия и контролът на кмета ще бъде по-висок.
Според мен, това е пътят, да се възлагат на русенски предприятия изпълнението на тези проекти, за за може отново принадената стойност да остава отново за хората, за гражданите в град Русе.

Диана Иванова:
Въпросът ми към г-н Григоров е, когато аз стана кмет на град Русе с какво ще ми помогнете като областен управител?

Който и да стане кмет на Русе, дали ще сте Вие или някой от другите кандидати, ако не съм аз, категорично заявявам пълната си подкрепа за доброто на Русе и русенци, със съветите които мога да дам и със знанията които съм натрупал и с управленския си опит, аз съм категоричен, че с правомощията си ще осъществявам контрол безкомпромисно за дейноста на общинския съвет и общината като цяло.

Галин Григоров попита Елеонора Николова, защо въпреки подкрепата преди години от ВМРО за кмет на Русе, тя е заминала за София,

Елеонора Николова:
Аз заминах за София, защото бях избрана за депутат. В България демокрацията работи по този начин – чрез избори, а не чрез назначаване!

Водещ:
Вие обаче тогава казахте, че някой е искал да ви сготви, кой е искал да ви сготви?

Елеонора Николова:
Сегашната коалиция винаги е съществувала, аз съм слушала записи, аз съм видяла разбиване на русенските предприятия, за които говори сега г-жа Диана Иванова. По мое време, със съдействието на ВМРО беше унищожен и Ремонтстрой, беше унищожена цялата възможност общината да има собствен инструментариум – за да озеленява, за да ремонтира..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *