Наука

Какво се случва когато заспим?

Всяка нощ, почти всеки един от нас потъва в състояние на безсъзнателност и застива. Но какво наистина се случва с тялото ни, когато постепенно се унасяме?!

И какъв е ефекта, ако не спим достъчно?

Сънят се регулира от нашия циркаден ритъм, или т.н. „вътрешен часовник” разположен в мозъка. Той реагира на намаляването на светлината, засилвайки производството на хормона мелатонин през нощта и прекъсва процеса, когато усети светлина.

Съществуват четири етапа на съня, които тялото изпитва циклично в продължение на цялата нощ. В хубава нощ преминаваме през тези етапи по четири или пет пъти.

Първите два етапа представляват лек сън. Това е преход от будно състояние към постепенно заспиване. Сърдечният ритъм и дишането започват да се забавят, телесната температура спада и мускулите е възможно леко да потрепват. Етап 3 понякога се нарича „делта сън” – заради бавните делта мозъчни вълни, които се освобождават по време на този етап. Това е първата фаза на дълбокия сън, при който нашите клетки произвеждат най-много хормони на растежа, подпомагайки костите и мускулите, позволявайки на тялото да се възстанови. Етап 4 е мястото, където започваме да сънуваме. Тялото произвежда химикали, които го карат да е временно застинало, така че да не осъществяваме сънищата си в действителност. На този етап мозъкът е изключително активен и очите ни, макар и затворени, се движат под клепачите ни, сякаш сме будни.

Човешките същества прекарваме приблизително една трета от живота си в сън. Съвременният начин на живот, стреса и разпространението на технологиите са причина хората днес да спят много по-малко, отколкото преди век.

По-малко от седем часа сън на ден, означават повишен риск от развитие на хронични състояния, които биха могли да намалят продължителността на живота.

Затова, за по-здравословен дълъг живот, затваряйте очите.

Източник: The Economist

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *