НаукаСвят

Проф. Рентген – легендарен гений и грубиян

Вилхелм Конрад Рентген (срещано и като Рьонтген) е не само световноизвестен гений, но и легендарен грубиянин. Сътрудниците му неведнъж били разплаквани от поведението му, но не го напускали само заради научния си фанатизъм и преклонение пред таланта на шефа си.

Когато Шведската Кралска Академия на Науките го известява за награждаването му с Нобелова награда за откриването и документирането на електромагнитно излъчване, известно днес като рентгеново. Рентген само свива рамене в знак, че няма намерение да възпрепятства решението им.

Нобеловият комитет официално кани своя лауреат на тържественото връчване на наградата. Рентген чрез своя секретар им съобщава, че е зает с по-важни неща, вместо, без видима причина, да се размотава до Стокхолм; да вървят по дяволите, нали са му я дали и могат да му я изпратят по пощата, щом толкова им се иска той да я получи. Шведите, оскърбени от ситуацията, му заявяват, че тази награда от най-висок престиж се връчва по време на държавна церемония в присъствието на висши лица и лично на Негово Величество краля на Швеция.

Рентген раздразнен отговаря, че щом кралят няма какво друго да прави, което изглеждало точно така, то нека висшата особа да дойде във Виена, а пък той – Рентген, който е учен, а не придворен безделник, и както вече е казал – е зает, и няма какво да го дири при шведския крал. В края на краищата наградата била изпратена.

Рентген се занимава с изследванията на откритите от него лъчи година и половина, като описва двадесет от свойствата им в общо четири страници. След това заявява, че всичко е изчерпано и той повече няма работа тук и… преминава към следващите проблеми. Сътрудниците му пък се вкопчват в това самонадеяно и прибързано решение на шефа си да изостави златното дъно, заслепени от откриващата се перспектива. След известно време те всички починали от неведомата тогава лъчева болест.

Но най-важното – оттогава са минали над 100 години, но към свойствата на лъчите, описани още от Рентген, никой не е успял да добави и ред.

Източник:

И.Велер
Превод: zenom.pro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *