БанкиИкономикаФинанси

Банка плаща на клиентите си, за да изтеглят заем

Банка в Дания предлага на кредитополучателите ипотечни кредити с отрицателна лихва, като де факто плаща на клиентите си, за да заемат пари от нея за покупка на къща.

Jyske Bank, третата най-голяма банка в Дания, заяви тази седмица, че клиентите вече ще могат да изтеглят 10-годишен ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент от -0,5%, което означава, че клиентите ще платят в края на срока по-малко от първоначално взетата сума.

Просто казано: Ако купите къща за 1 милион долара и изплатите изцяло ипотеката си за 10 години, ще сте дали на банката само 995 000 долара.

Трябва да се отбележи обаче, че дори и при отрицателен лихвен процент, банките често начисляват такси свързани с кредита, което означава, че собствениците на жилища все пак ще платят повече.

„Това е нова глава в историята на ипотечното банкиране“, казва главният икономист на банката Миккел Хьог пред датската телевизия, според новинарския уебсайт Copenhagen Post.

Преди няколко месеца щяхме да кажем, че това е невъзможно, но ние се натъкваме на неочаквани събития постоянно, което пък отваря от своя страна нови възможности за собствениците на жилища.

Отрицателната ставка на Jyske Bank е последната от серия изключително ниски лихвени оферти на банки към датски собственици на жилища.

Според The ​​Local, най-големият кредитор в Скандинавия Nordea Bank е заявил, че ще предложи 20-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва 0%. Bloomberg съобщи, че някои датски кредитори предлагат 30-годишни ипотеки при 0,5% ставка.

Трябва също така да се отбележи, че според Bloomberg, отрицателните лихвени проценти са налични по краткосрочни ипотечни облигации в Дания от май.

„Никога не е било по-евтино да вземеш пари назаем“, каза за Bloomberg Лизе Бергман, главен анализатор в отдела за жилищно финансиране на Nordea в Дания.

Може да изглежда контраинтуитивно за банките да отпускат парите си на толкова ниски лихви – но зад това има обосновка.

Финансовите пазари в момента са променливи и несигурни. Факторите включват търговската война между САЩ и Китай, Brexit и общото икономическо забавяне в целия свят – и по-специално в Европа.

Много инвеститори се страхуват от значителна катастрофа в близко бъдеще. Затова, някои банки са готови да отпускат пари на отрицателни лихвени проценти, като поемат малка загуба, вместо да рискуват по-голяма, като заемат пари чрез кредити на по-високи лихви, които клиентите няма да могат да обслужват.

„Неприятна е мисълта, че има инвеститори, които са готови да дават пари за 30 години и да получат само 0,5% в замяна“, каза Бергман.

Това показва колко са изплашени инвеститорите от настоящата ситуация на финансовите пазари и че очакват това да продължи много време, преди нещата да се подобрят.

Източник: Business insider

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *