НовиниТехнологииФейсбук

Социалната мрежа Фейсбук e плащала на хора, за да слушат и гласови записи

Това е петата голяма технологична компания през тази година, която беше принудена да признае за подобна практика.

Новината: Facebook е плащала на наети лица да слушат и да свалят като текст аудиоклипове, генерирани от потребители, използващи приложението на компанията Messenger, съобщава Bloomberg. Те не са разполагали с информация откъде са записани клиповете или как са били придобити, като някои от записите са били и твърде лични. Хората са били наемани, за да проверят дали софтуерът за изкуствен интелект на Facebook правилно е интерпретирал съобщенията, които според компанията не могат да бъдат проследени обратно към конкретните потребители. Говорител на Фейсбук е споделил пред Bloomberg че програмата е спряна преди малко повече от седмица.

Дежа ву: Тази история е почти идентична с разкритията които бяха направени за Amazon през април, Google и Apple през юли и Microsoft по-рано този месец. Във всеки един от тези случаи, компаниите не са разкривали тази дейност пред потребителите. Повечето от тях са ги прекратили в очакване на разследвания.

Кой е засегнат? Facebook заяви, че единствените засегнати потребители са тези, които са избрали опцията в приложението й Messenger, която позволява да бъдат смъквани в текстови вариант гласовите им чатове – услуга, която стартира през 2015 г. Никога обаче, не се е споменавало за човешкото участие в този процес.

Зад завесата: Фактът, че практиката да се ангажират хора, които да проверяват гласови записи и отговори е толкова повсеместна, показва, колко ограничен все още е изкуственият интелект в способността си да разпознава думи и значение (макар и да се подобрява). Освен това е напомняне, че при много услуги на изкуствения интелект все още стои армия от (обикновено ниско платени) работници за анализ на данни, които се трудят зад кулисите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *