АктуалноРусеТехнологии

Русенска област е първа по достъп на интернет в страната

84.4% от домакинствата в област Русе имат достъп до интернет в домовете си при средно 75.1% за страната. Това показват данните на Националната статистика. Спрямо предходната година за област Русе е отбелязан ръст от 12.5 %.

По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на първо място в страната, изпреварвайки София (столица), в която този относителен дял е 83.0%. За достъп до интернет домакинствата използват мобилна връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори и фиксирана кабелна връзка. В Русенска област едва 15.6% от домакинствата нямат достъп до интернет в домовете си. Като цяло за страната по-активно използват глобалната мрежа домакинствата с деца.

През 2019 година в област Русе 74.7 % от лицата на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично през свободното си време или по време на работа. За година е регистрирано увеличение на ползвателите с 21.1 %. В област Русе жените са малко по-активни при редовното използване на интернет – техният относителен дял е 75.4%, при 74.0% за мъжете. Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет извън дома или работното място е мобилният смарт телефон.

Източник: www.arenamedia.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *