АктуалноЕкология

Грета Тунберг: „Как смеете!?“

Емоционалното слово на Грета Тунберг пред срещата на върха за климата за секунди обиколи целия свят

Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си пред срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк. „Вие искате от нас, младите, да се надяваме. Как смеете!?“ – възкликна силно развълнуваната 16-годишна шведска активистка. „Вие откраднахте моите мечти и моето детство със своите празни думи. И аз все пак съм една от щастливците. Хора страдат, хора умират, цялата екосиестема колабира. (…) А вие говорите само за пари и ни разказвате приказки за икономическия растеж“, продължи Грета Тунберг, видимо едвам сдържайки сълзите си.

На срещата, която се провежда по покана на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, участват близо 60 световни лидера. В навечерието ѝ Гутериш каза, че сега трябва да се премине от думи към дела, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Видеото с речта на Грета Тунберг светкавично се разпространи в интернет и предизвиква бурни реакции по цял свят.

Вижте видеото тук:

Тя се е срещала с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. 16-годишната Грета Тунберг, момичето с големите очи и дебелата плитка, което поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната „ученическа стачка“, протестът ѝ срещу безразличието на политиката, напипа болното място на съвременните западни общества. А „Петъците за бъдещето“ („Fridays for future“) се превърнаха в мощен политически фактор.

Доналд Тръмп обаче се подигра на Грета Тунберг с ироничен туит

Той трябваше да пропусне срещата на ООН относно климата, но се появи изненадващо, засенчвайки момента на Грета. По-късно Тръмп отново взе телефона си в ръце и отвори така любимото си приложение – Twitter.

„Грета Тунберг изглежда като много щастливо момиче, което гледа към светлото и прекрасно бъдеще“, написа иронично президентът в профила си.

Президентът на САЩ, който изтегли страната си от Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на средната температура на Земята, често изразява скептицизъм по отношение на научните доводи за климатичните промени. Той дори веднъж нарече глобалното затопляне „китайска измама“.

Реакцията на екоактивистката не закъсня- със чудесно чувство за ирония тя промени своето представяне в туитър профила си, обявяввайки се за

„Едно младо, щастливо момиче, което гледа към светлото и прекрасно бъдеще“

Грета Тунберг Туитър био

Каква е необикновената история на нейното семейство, което радикално променя живота си, след като Грета се разболява?

Грета не забравя нищо.

Грета е главната героиня в „Сцени от сърцето“, макар че книгата разказва за цялото ѝ семейство. И – което я прави още по-особена – е написана от цялото семейство Тунберг. Когато през август 2018 година книгата излезе на шведски език (оригиналното заглавие е „Scener ur hjärtat“), най-прочутият член на семейство Тунберг беше майката на Грета, Малена Ернман – международно известна оперна певица и представител на Швеция в конкурса Евровизия през 2009 година. Ето защо и книгата в началото се чете като биография тъкмо на Малена Ернман. Там се описва живота ѝ като бляскава оперна дива, шоу-бизнеса и света на „красивите и богатите“, непрекъснатите пътувания с престои в обширни апартаменти в Берлин, Париж, Виена, Амстердам и Барселона. Заедно с нея пътува и цялото семейство – партньорът ѝ Сванте Тунберг, известен шведски актьор, и двете им дъщери. Впрочем, Сванте е потомък на шведския учен Сванте Архениус, който е сред първите откриватели на парниковия ефект – тъкмо онази климатична опасност, която в един момент обсебва изцяло Грета Тунберг.

Самата Грета са появява в книгата едва когато се разболява – тогава тя е на 11 години. Тя престава да се смее, плаче, не желае да говори и да се храни. След няколко месеца ѝ поставят диагноза: Синдром на Аспергер. Това изцяло преобръща живота на семейството. Беата, сестрата на Грета, също изпада в тежко състояние – с гневни изблици и постоянно безсъние. По-късно лекарите диагностицират при Беата Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), а в крайна сметка се оказва, че и майката Малена Ернман страда от същото заболяване.

Семейството е принудено изцяло да промени начина си на живот. Както пише в книгата, „идва краят на шопинга, на самолетните полети и на месоядството“. Малена Ернман отказва ангажиментите си в Мадрид, Цюрих, Виена и Брюксел и се посвещава единствено на дъщеря си Грета. Бащата Свен, който така или иначе отдавна е зарязал актьорската си кариера, за да се грижи за децата, също неотлъчно стои край дъщеря си. Синдромът на Аспергер, от който страда Грета, е форма на аутизъм, който в случая с Грета (а това не е необичайно) върви в комбинация с извънредни способности. Още в пети клас тя за по-малко от минута може да изрецитира Менделеевата таблица и знае наизуст столиците на всички държави по света. Но тази способност има и обратна страна: Грета не забравя нищо.

Откакто гледала в училище документален филм за замърсяването на световния океан с пластмаса, Грета ден и нощ си представя тази гигантска планина от боклуци. И книгата на семейство Тунберг е опит да се обясни как тази натрапчива представа, загнездила се в съзнанието на момичето в резултат от болестта, всъщност се трансформира в нещо положително. И защо щеше да е добре, ако повече хора умееха да не забравят като Грета и бяха тъй упорити и абсолютно безкомпромисни като нея.

Днес Грета и нейното семейство живеят по радикално различен начин. Те смятат за лицемерие всички половинчати решения, които взима средностатистическият човек в сложната плетеница от въпроси, свързани с либералния начин на живот, с индивидуалните права, с индустрията и с глобалната климатична опасност. Семейство Тунберг не приема нагласата, че икономическите интереси и индивидуалният стремеж към щастие могат да се поставят на първо място, когато под въпрос е самото оцеляване на планетата. Според тях проблемът се корени в това, че сред благоденстващата част от човечеството са широко разпространени едни може би неосъзнати двойни стандарти: ще гласувам за Зелените, ще разделям боклука и ще използвам ток от възобновяеми източници, но в същото време ще карам Коледа в Тайланд и ще летя до Индия за аюрведа-пречистване. В този смисъл, отбелязват авторите на книгата, Доналд Тръмп е поне искрен, когато казва, че изобщо не му пука за Парижкото споразумение за климата. Всъщност всички хора постъпвали като Тръмп, само Грета била различна, пишат те. „Тя е като детето, което вика, че царят е гол. И ние всички сме голи“, обобщават родителите на Грета.

Източник: DW

realzoom.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *