ЗдравеНаукаТехнологии

Ръката на Люк Скайуокър позволи на човек с ампутиран крайник да носи сватбения си пръстен отново след 17 години

След 15 години развитие, роботизирана протеза позволява на потребителите да почувстват човешкото докосване по нов начин.

Последното постижение на роботизираната протезна технология от Университета в Юта позволи на Кевин Уолгамот, човек с ампутиран крайник, отново да носи сватбения си пръстен. Това е нещо, което той не е бил в състояние да прави много дълго време, след като губи лявата си ръка и част от китката си при електрически инцидент през 2002 г., като този вълнуващ момент е резултатът от 14-месечно изследване, публикувано в Science Robotics в сряда.

В последната си версия, моторизираната „Ръка на Люк”, наречена така на името на крайника на известния персонаж Люк Скайуокър в „Империята отвръща на удара” – осигурява усещане за допир чрез електроди, имплантирани в предмишницата на ползвателя и след това предава сигнали за движение към протезираната ръка.

В съобщението на Университета в Юта, Уолгамот разказва за първият опит през 2017 г.: „почти ме накара да се разплача … това беше наистина невероятно. Никога не съм мислил, че ще мога да имам чувство отново в тази ръка.”

„Променихме начина, по който изпращаме тази информация към мозъка, като наподобихме човешкото тяло”, каза Джейкъб Джордж, съавтор на изследването. „И след като го направихме, успяхме да видим ползите. Вече излъчвахме по-реалистични от биологична гледна точка сигнали.”

Това означава, че хората с ампутирани крайници, носещи протезната ръка, могат да усетят докосването на нещо меко или твърдо, да разберат по-добре как да го вземат и да изпълняват деликатни задачи, които иначе биха били невъзможни със стандартна протеза с метални куки или нокти.

По-ранните версии на устройството, първоначално разработено от изследователска група под ръководството изобретателя на Segway, позволиха на ветерани от армията отново да практикуват скално катерене.

Източник: UNEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *