ЕкспертиИмоти

Как се краде законно чужд имот?

Във фейсбук видеоклип, експертът по недвижими имоти и създател на сайта „Сделки с имоти“ www.sdelkisimoti.bg Поля Христова предоставя ценна информация на всички които биха искали да са наясно какви правни рискове са налице при притежанието на недвижим имот и как може собственикът да се предпази от недобросъвестни лица, които биха пожелали да присвоят неговия актив.

Малко е неприятна тая тема, обаче няма как да я отмина. И съм сигурна, че ще има хора които ще се възмутят, за това че, едва ли не, ще учим хората как да крадат. Уверявам ви, че тази информация е напълно достъпна и повечето хора които се занимават с имотни измами са напълно наясно с това как се краде чужд имот.

Правя това видео за хората които нямат никаква предствава, че е възможно да присвоят имота ви, при това, напълно законно.

За да знаете какво да правите, ако нещо такова се случи не, ами за да не се случи нещо такова с вас.

Може би някои се питат, защо законодателят би допуснал подобна възможност, да се присвои законно чужд имот?

Когато са писали законите, законодателят не е имал предвид да се своят чужди имоти. Той е искал да реши един проблем. Какъв проблем? Проблем, който имат много хора.
Представете си, че вие, нямате документ за собственост. Примерно нотариален акт. В предно видео изясних, как ако сте загубили нотариалния си акт може да се сдобиете с него. Има няколко прости начина, примерно, да вземете от нотариуса препис, който ви изповядал сделката, или да отидите в агенцията по вписване и да получите заверен препис. Обаче, представете си, че никъде няма запазен такъв документ за собственост, или вие дори не знаете кой е бил собственикът на имота, примерно говорим за някакви земи, които от 60-70 години не знаете вече от кой се стопанисват, кой е бил първия собственик, просто няма документи, няма и няма. Или някоя къща която е на 100 години и няма документи.

Законодателят е предвидил възможност, когато наистина няма документи, вие да може да се сдобиете с документ за собственост. Като казвам „вие”, имам предвид човека, който има такова право. Кой може да има такова право?! Тук влизам в малко конкретика. Право да се сдобие с документ за собственост, конкретно, казва се за давностно владение, е човек който е владял имота 10 години, дори да е бил недобросъвестен, ще обясня после какво значи недобросъвестен, т.е вие първо трябва да сте го владяли 10 години или повече.

Второ: трябва да сте го владели непрекъснато през тези 10 години, после трябва да сте го владяли явно, т.е да не сте се крили, всички около вас, съседи, познати трябва да знаят, че вие владеете този имот и трябва да сте го владели необезпокоявано, т.е. да не е имало собственик, който да претендира и да казва „всъщност, ти владееш моя имот.” Т.е. имаме ли тази, аз я наричам, „света троица”: явно, непрекъснато и необезпокоявано 10 години, вие имате право да се сдобиете с нотариален акт за давностно владение.

Как става това?

Провежда се една процедура, казва се обстоятелствена проверка. Прави я нотариус. Снабдява те с целия задължителен наръч от документи, при обикновените, нормални сделки, примерно, една покупко-продажба като данъчна оценка, скица, схема, стандартните документи. Особен документ, който трябва да добавите е , че имотът не е публична държавна или общинска собственост, защото по закон, не може да своите, дори примерно 100 години да сте владяли един имот който е публична държавна собственост, няма как да го придобиете по давностно владение. И нещо много важно. Трябва да намерите 3 свидетели, които да докажат, че вие сте владели имота 10 години, явно, необезпокоявано и без прекъсване. Какво се има предвид „без прекъсване”? Без прекъсване, повече от 6 месеца. Тези свидетели се викат при нотариус, нотариуса ги разпитва, съставя протокол и съставя едно постановление, с което казва, дали според него, вие наистина сте го владеле 10 години необезпокоявано, явно и непрекъснато, т.е. дали според него, вие сте собственик. Ако нотариусът, предвид снетите свидетелства на вашите 3 свидетели, които се събрали и предвид документите, които сте осигурили каже „да, според мен този човек е собственик”, той ви съставя нотариален акт, това е вид констативен нотариален акт за давностно владение. Тогава вие, с този нотариален акт се легитимирате като собственик на имота.

Това е направено за добро. По принцип. Но, сега си представете,как има едни хора, които ползват едни дворове, това е един от примерите. Ползват някакво дворно място и го ползват с години. Колко години, не е ясно. Ама окаже ли се, че има 10 години, вашия съсед, който ви ползва част от двора, или целия двор, спокойно може да заграби това което вие имате. Достатъчно е, да отговаря на тия условия, които току-що казах.

Същото може да се случи и с вашите наематели. Или ваши познати, които да сте пуснали в дома си, примерно, ако вие живеете в чужбина и буквално не се интересувате от имота си, 10 години някой друг го ползва, съседите го познават, той вика съседите и те доказват, че собственик не са виждали никога през тези 10 години, не е толкова трудно. Отнема, в зависимост от това, в кой град сте, мога да говоря за София, поне 6 месеца процедурата. Понякога и година. Може би, човек може да се справи и по-бързо. Но, факт е, че тази процедура я има, тя е напълно законна и защо правя това видео? – просто внимавайте, ако сте собственик на имота, не е достатъчно да имате една тапия, един нотариален акт и това да ви гарантира, че този имот ще бъде до веки веков ваш. Ако вие не се грижите за него, ако не му плащате данъците, ако, както казваше баба ми „не се весвате” в тоя имот да ви видят някакви хора, че имате нещо общо и сте пуснали някой да живее вътре, а може и да не сте го пуснали, може той да се е самонастанил и вие въобще да не знаете, в един момент може да се окажете и без тапия, без нотариален акт.

Така че, помислете върху цялата тази информация, и просто когато притежавате някаква собственост – грижете се за нея!

Business photo created by freepik – www.freepik.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *