ОбразованиеРусе

Драстичен спад на броя на първокласниците в Русе

Над 430 деца по-малко отчитат от регионалното образователно управление. За да привлекат децата, учебните заведения в Русе се стремят да предлагат все по-привлекателни условия за учениците си. Основно училище Ангел Кънчев например, което до преди няколко години не беше особено желано, сега е запълнило приема за първокласници още на първо класиране.

Ние въведохме пълна електронизация на всички процеси в училището, осигурихме във всяка една класна стая интерактивни дъски и мобилни видео дисплеи, които дават и 3Д изображения, което страшно много разнообрази обучението

казва Енчо Енев – директор на основно училище Ангел Кънчев Русе

Въпреки това, тенденцията за все по-малко първокласници се запазва. За последните 7 години броят им е намалял с над 430 деца, за които се предполага че са напуснали Русе и страната с родителите си.

По данни на ГРАО през 2012 година са родени 1436 деца. С третия етап на класиране имаше подадени 1003 заявления. За мен е притеснително от раждането до постъпването в първи клас, това движение на децата означава, че сме с 21 паралелки по-малко от тези които сме можели да направим, ако всички тези родени деца са подали молби за записване

констатира Росица Георгиева – началник на регионалното образователно управление в Русе.

По-малкият брой ученици означава и по-малко пари за училищата, които трябва да търсят допълнително средства.

Ние работим по почти всички национални програми които министерството е обявило и по които имаме възможност да работим, така че в момента имаме едно сравнително стабилно финансиране.
Смятам, че министерството ще усъвършенства т.н. делегирани бюджети и ще се намерят допълнителни форми за качествено образование

добавя г-н Енчев

Директорът на ОУ Ангел Кънчев г-н Енчо Енев и ученици от училището предоставят дарени средства, събрани на ученически благотворителен патриотичен концерт, в размер на 365 лв., за построяване на паметник на Васил Левски, на председателя на инициативния комитет г-н Искрен Веселинов.

През новата учебна година се очаква прагът на класните стаи да прекрачат близо 1400 първокласници в цялата Русенска област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *