Технологии

Квантов компютър на Гугъл решава задачи за 3 минути вместо за 10 000 години

Документ с изследвания на Google, в който се казва, че е постигнато квантово превъзходство* – една много важна стъпка в областта на квантовите компютри, се появи на уебсайта на НАСА тази седмица, а след това се оказва, че е бил премахнат, съобщава Financial Times.

Google, а също IBM, Microsoft, Intel, както и други големи и новостартиращи технологични компании, работят от известно време за изграждането на квантови компютри, нов вид компютри, базирани на напълно различна архитектура от класическите си събратя.

Учени и експертите от индустрията отдавна очакват Google да изгради квантов компютър, който да извършва сложни изчисления, които класическият компютър не може.

В същността си, класическите компютри са системи, при които задачите се разпределят върху система от двупозиционни ключове, наречени битове (единици и нули), които си взаимодействат чрез правилата на логиката. Вместо това, квантовите компютри се базират на квантови битове или кюбити, които също са двупозиционни ключове, но си взаимодействат чрез същите правила, които следват субатомните частици описани в квантовата механика.

Предполага се, че тази квантова архитектура може да позволи на квантовите компютри да разрешат набор от задачи, които класическите компютри не могат за разумно време – това включва задачи в криптографията, както и моделиране на молекули. Но трудността при поддържането на квантовото поведение на кюбитите за определен период от време, наричано още време за кохерентност, пречи на изследователите да демонстрират какъвто и да е квантов напредък.

Financial Times съобщава, че са видели публикация в Google, в която се твърди, че квантовият процесор на компанията може да извърши изчисление „за 3 минути и 20 секунди, което ще отнеме на най-модерния класически компютър, известен като Summit, приблизително 10 000 години“ – ясна демонстрация за квантово превъзходство.

От Google все още не са отговорили на запитване от технологичния уебсайт Gizmodo по този повод.

Твърде вероятно е учените да не приемат съобщението на Google за валидно. Най-вече заради това, че ако са нужни 10 000 години, за да може суперкомпютърът да провери отговора, произведен от квантовия компютър, то няма как да е сигурно, че квантовият компютър всъщност е дал верен отговор.


*Квантово превъзходство означава, че е достигнат момента, в който квантовия компютър превъзхожда класическия и предлага значително по-висока производителност при изпълняване на универсалните алгоритми, предназначени за класическите компютри.

Засега квантовите компютри са много по-бързи от класическите но само в някои специализирани задачи и алгоритми, а и все още натрупват значителни грешки при изчисленията.

Източник: Gizmodo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *