АктуалноРусеТоп

Община Русе купува 35 нови електрически автобуса и тролейбуса

Общо 35 нови електрически автобуса и тролейбуса ще бъдат закупени за градския транспорт на Русе. Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град.

По този повод днес в Министерството на околната среда и водите кметът на Русе Пламен Стоилов е подписал договора за безвъзмездна финансова помощ по европроекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“. Той е на стойност 46 772 166,30 лева и се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“.

С отпуснатите средства общината ще закупи 20 електрически автобуса и 15 тролейбуса. Новите транспортни средства ще бъдат нископодови и достъпни за хора с увреждания. По проекта ще бъдат монтирани и 24 станции за зареждане в тролейбусното депо. На няколко места в града ще се ремонтира контактната мрежа, като ще се замени с нов модел, който има дистанционно управление. Предвидено е и осигуряване на необходимата инфраструктура за експлоатация на новите автобуси и тролейбуси чрез системи за автоматично позициониране на превозните средства, за видеонаблюдение и за информация на пътниците в реално време.

Целта на проекта е опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на Русе. Така сегашните тролейбуси, произведени в периода 1982 и 1984 г., ще бъдат заменени с чисто нови. Това ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха и на шума, както и до значителна икономия на енергия. Комфортът и времето за придвижване на пътниците също ще се подобрят.

С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на ФПЧ10 с източник транспортът от 1,62 на 0,95 тона на година. Реализирането на посочените мерки ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за близо 137 500 жители на община Русе, както и за изпълнение на целите, произтичащи от националното секторно законодателство.

Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.

Европейското финансиране за закупуване на 35 чисто нови екологични превозни средства за градския транспорт в Русе вече е…

Публикувахте от Пламен Стоилов в Понеделник, 7 октомври 2019 г.

Източник: БТА

(Снимката е илюстративна)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *