АктуалноПотребление

Само 2 марки на българския пазар са истински шоколад

Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло –това на практика съдържат най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас, според проучване на „Активни потребители”. Само 2 от 27 тествани марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз – а именно да има над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад. Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

„Установяваме стремеж към икономисване на какао, а какаото е най-важната съставка в шоколада, тя е и най-скъпата разбира се. Неслучайно европейското законодателство е установило минимална норма от 35 %, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати, показва проучването на „Активни потребители“.

При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

Основните изводи от изследването на „Активни потребители” са, че в търговската мрежа не се продава шоколад отговарящна критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващсе с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат).

В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите, въпреки предупрежденията за наличие на такива.

На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Вижте още подробности и цялото проучването ТУК

Снимка: Food photo created by freepik – www.freepik.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *