БългарияИстория

Средновековна слава – историческа бг поредица, като тези по History

Документална поредица с името „Средновековна слава“, която разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България, се излъчва в ефира на Bulgaria ON AIR от 24 ноември тази година.

Късометражните филми, които включват анимационни възстановки на легендарни и бляскави победи от Средновековието на България, могат да бъдат видяни всяка неделя в предаването „Операция История“.

„В основата на българската държавност, както удачно беше казал някой, стоят две неща – перото и мечът. Мечът е защитавал перото, а перото е давало сила на меча. Ако в своята история България е имала период, когато е била една от най-могъщите европейски държави, това безспорно е Средновековието. Тогава са едни от най-големите български победи“, казва водещият на предаването Росен Петров.

Първият епизод от документалната поредица бе посветен на битката при Онгъла и беше излъчен на 22.11.2019г. в „Операция История“ от 16:30 часа. Повече за поредицата в студиото разказа един от авторите на рубриката – Иван Кънчев от сдружение „Българска история“.

Текстовете в епизодите са написани от историка д-р Александър Стоянов, преподавател в Нов Български университет и съосновател на електронната историческа платформа “Клуб Военна История”, а консултант е известният медиевист проф. Пламен Павлов.

Сред останалите битки, които са пресъздадени в поредицата, са тази при Константинопол, сражението при Маркели, битката при Ахелой и др.

„Средновековна слава“ е третата образователна документална видеопоредица на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“.

Bulgaria ON AIR е медиен партньор на новия образователен проект „Средновековна слава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *