ИсторияРусеСъбития Русе

135 години от създаването на 5-ти пехотен Дунавски полк

Вчера в Русе бе отбелязана 135-годишнината създаването на 5-ти пехотен Дунавски полк. Събитието включваше изложба и жива картина под надслов „Български герои“ и бе организирано от Регионален клуб „Традиция“ , Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе, с него бяха отбелязани и 20 години от учредяването на „Традиция“- Русе.

Въпреки не особено подходящото време, на площад „Батенберг“ бяха представени униформи и въоръжение от Сръбско-Българската, Балканската, Първата и Втората световна война.

Чрез жива картина „Български герои“ бяха пресъздадени героични моменти от миналото на 5-тия полк и превземането на „картечно гнездо“ – едно от най-рисковите военни действия, специалитет на Българската армия.

 

Бяха поднесени венци пред паметника на 5-ти пехотен Дунавски полк.

Представена бе и изложбата „За Бойната слава на Русе и България“, която в която са подредени подбрани снимки от историята на славния полк, отличия, документи и книги- собственост на членове и симпатизанти на Дружество „Традиция“ – Русе.

Сред присъстващите на събитието беше кметът на Общината Пенчо Милков, който поздрави активистите на регионалния клуб за дейността им, която възпитава родолюбие и почит към историята.

Поздравителни адреси бяха изпратени от областния управител Галин Григоров и генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Снимки: Фейсбук страница „Традиция – РУСЕ“

Източник: TVN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *