БанкиБизнесБългарияФинанси

Исторически ниски нива на лихвите по банкови кредити в България

Тихомир Тошев: Има повече изтеглени кредити с по-ниски лихви. През 2019 г. българските домакинства са изтеглили с 8% повече кредити от предходната

В последните 4 години интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове с 8%.

Това каза в студиото на „Тази сутрин“ Тихомир Тошев изп. директор на Кредит център.

 

потребителски кредити лихви

 

Той обясни още, че лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти са с исторически ниски нива средно са 2,8 и 3,2%.

А българите теглят средно малко над 100 хиляди лева за покупка на жилище.Тошев добави, че БНБ миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото там има риск.

жилищни кредити 2019

 

Има и стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затова се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища, заяви още експертът.

потребителски кредити 2019

 

Той добави и че има сериозен ръст на потребителските кредити. Най-вече теглим за ремонти, по-малко – за почивки. Тошев коментира и изтеклите данни от НАП.

Тошо Тошев

 

Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция при хакерската атака са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни. Поради тази причина не бива да даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади, бе категоричен той и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.“

Източник и изображения: BTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *