ЕкологияРумънияТехнологии

В Румъния ще хранят мечки с дронове

Държавното дружество Кронщад Форестс в окръг Брашов, централна Румъния, планира да създаде мечешки комплекс, който да приеме животни от цялата страна. Комплексът ще приютява мечки, считани за проблемни, като тези, които нападат овце или слизат в градовете, търсейки храна, съобщава Mediafax.

Разходите по проекта на комплекса възлизат на 1,9 милиона евро и за неговото развитие се планира да бъдат използвани средства от ЕС.

Той ще бъде създаден в долината Тимишулуи (Timişului Valley), където мечките ще могат да се скитат свободно. Ще се простира на 61,2 хектара и ще може да побере 100 мечки, в това число 60 възрастни и 40 малки.

Комплексът ще бъде разделен на три зони. Една за възрастни, една за женски с малки и една само за малки мечета. Предвидено е да има и карантинна зона.

„Искаме да съберем тук проблемни мечки, такива, които нападат овце или се спускат в градовете, в търсене на храна. Това е което се опитваме да направим. Предварителната оценка за практичност е почти готова”, казва пред Mediafax Дан Олтеану, директор на горската компания.

Новост е начинът, по който ще се хранят мечките.

„Ние планираме да храним мечките по такъв начин, че контактите с хората да са минимални или да не съществуват. Мислехме за две фуникуларни линии, които да доставят храна на възрастните на няколко места. За малките, храната ще се доставя с дронове”, обяснява директорът.

Комплексът трябва да бъде готов до две години от започване на строителните дейности.

Понастоящем в окръг Брашов има около 102 мечки, сочат данните, цитирани от Mediafax.

Източник: Romania insider

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *