БизнесИкономикаСвят

Компанията Yahoo ще изплаща по 358 долара на човек

Компанията Yahoo ще изплаща обезщетение на засегнати от изтичането на данни от компанията през 2013 година.

През 2016 г. Yahoo разкри, че три години по-рано, през 2013 г., компанията е претърпяла най-голямото изтичане на данните в своята история, като е била открадната сензитивна информация (имена, имейли, телефонни номера, дати на раждане, пароли и т.н.) от близо 1 милиард нейни потребители. През 2017 г. обаче, Yahoo ревизира този брой до 3 милиарда хакнати профили – което означава на практика, че всеки един акаунт в Yahoo е бил компрометиран.

През април тази година. Yahoo се съгласи на споразумение в размер на 117 милиона долара за жертвите на хакерската активност.

Считано от вчера, засегнати потребители от САЩ и Израел могат да претендират за своята част от споразумението – която може да достигне до 358 долара.

Както съобщава USAToday, Yahoo е създал специален уебсайт с адрес
www.yahoodatabreachsettlement.com, където хората могат да отидат и да предявят своя иск. За да имат право на рекламация, трябва да са изпълнили следните изисквания:

Да са имали профил в Yahoo между 1 януари 2012 г. и 31 декември 2016 г.

„Профил в Yahoo“ означава, да са имали имейл от Yahoo или да са имали регистрация в някои от сайтовете на Yahoo, включително Yahoo Finance, Yahoo Fantasy Sports, Flickr или Tumblr.

Както USAToday посочва, въпреки че максималната сума, която може да се получи е 358 долара, хората вероятно ще получат далеч по-малко от това. Всъщност, за да получат плащане, трябва да потвърдят че са ползвали услуга за мониторинг на кредити. Ако не го направят, компенсацията ще бъде само две години безплатно ползване на услугата за мониторинг на кредити AllClear ID.

Ако вече са били потребители на услуга за мониторинг на кредити, жалбоподателите могат да получат парите, но както отбелязва уебсайта за сетълмент, „сумата [която ще получат] може да намалее, ако размерът на всички валидни искове надвишава сумата на учредения фонд за уреждане на претенциите, или плащането може да нарасне до 358,80 долара, ако има останали средства, след като бъдат изплатени всички претенции по различни законови плащания“.

Най-лесният начин да се подаде иск е чрез уебсайта. Може да се изпрати и имейл на Yahoo на адрес info@yahoodatabreachsettlement.com или да се използва тел. 1-844-702-2788, за формуляр за искове.

Крайният срок за всички искове е 20 юли 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *