ТехнологииТоп

Летящо такси с електрически двигател показа германска компания

Ново „летящо такси“ бе показано от германския стартъп Lilium, който твърди, че вертикалните плавателни съдове за излитане могат да бъдат основание за въздушна услуга при поискване в рамките на шест години.

Самолетът с електрически реактивен двигател с пет места е проектиран да пътува до 300 км, пътуване, което ще отнеме един час при максимална скорост.

Докато по-малката версия на новия му самолет излетя през 2017 г., Лилиум заяви, че първият полет на мащабен прототип по-рано този месец – кратко, дистанционно контролирано тестване в Мюнхен – е „огромна стъпка“.

Фирмата, която е привлякла повече от 100 млн. евро в инвестициите си от основаването си през 2015 г., си е поставила за цел да предложи Uber-стил, базирани на приложения въздушни таксита в множество градове до 2025 година.

Последната итерация, с място за пилот и четирима пътници, ще бъде шаблон за масовото производство на Lilium. С достатъчна икономия на мащаб, Лилиум смята, че цените ще бъдат около $ 70 (£ 55) на глава от населението за един бързо прекосяване на градаа, например, летище JFK до Манхатън.

Въпреки че много хора биха могли да имат резерви относно заявената от Лилиум амбиция – „свят, в който всеки може да лети, където пожелае, когато пожелае“ – Wiegand каза, че фирмата се опитва да отговори на исканията на обществото за тихо и зелено градско въздушно пътуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *