РусеСнимки Русе

Красивите облаци маматус увиснаха над Русе

На необикновена гледка се натъкнаха жителите и гостите на град Русе в сряда вечерта (03.07.2019г.). На небето се появиха красиви облаци, които някои във Фейсбук набързо определиха като облаци идващи от пустинята Сахара и съдържащи пясък, който се разнася във въздуха чрез пустинни бури.

Маматус облаци в Русе

Всъщност, пухкавите образи се оказаха облаци от вида Маматус – Cumulonimbus mammatus и са сравнително рядко срещана разновидност на купесто-дъждовните облаци (Cb). Характерно за този тип облаци е, че базата им като че ли е окачена с гроздове. За образуването на тази странна форма допринасят низходящите течения, намиращи се вътре в облака, които се срещат с възходящите течения, намиращи се под базата на облака и „облаците зависват“ във форма, оприличавана на женска гръд.

Красиви облаци в Русе

Когато изваляващи се купесто-дъждовните облаци (Cb) достигнат до суха, отчасти песъчлива местност, ивицата от падащи дъждовни капки престава да достига земята и се превръща в така наречената Virga – дъждовна ивица, недостигаща земната повърхност. Същевременно се забелязва как отделните струи на дъждовната ивица под влияние на срещнатите над по-топлата земна повърхност възходящи течения се огъват нагоре и се отправят обратно към облака. Възходящите течения явно са доста силни, понеже скъсяването на ивицата Virga, както и огъването стават за късо време и след няколко минути базата на облака има форма на маматус. Облака преминава над земни територии, без да капне нито капка дъжд. Облаци от този тип могат да бъдат и стратокумулуси маматус (Sc mam).

Източник: Meteo Balkans
Снимки: ‎Севдалин Емануилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *