БългарияПолитика

1 лев партийна субсидия прие парламента

Парламентът намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.
„За“ намаляването на субсидията до края на годината гласуваха 119 депутати, 71 бяха „против“ и 16 се въздържаха.

Отхвърлено беше предложението на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас. Не беше подкрепено и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна дейност да е 1,5 млн. лева.
От БСП поискаха партиите да върнат в бюджета неусвоената държавна субсидия към 3 юни 2019 г. Предложението обаче беше отхвърлено.

Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за държавния бюджет на България за 2019 г. С тях се изменя и Законът за политическите партии.

Гласува субсидия от 1 лв

 

По този повод в социалните мрежи се появиха множество коментари:

..парламентът вече прие субсидия от лев на глас и финансиране от фирми. Това не обещава просто идиотски текстове. Обещава невиждана до момента търговия с влияние, рекет на бизнеса, дръзнал да финансира опозиция и в крайна сметка разчистване на терена на всички, които “пречат”. Това е намордник за демокрацията.
Полина Паунова

Покрай драмите на слабия туристически сезон на Черноморието, пропуснахме откриването на ловния сезон за отстрелване на независими партии, политически свободи и друг едър и дребен демократичен дивеч.
Оттук насетне политическият процес в България е просто плячка за онези сенчести купувачи, които могат да се доберат до неограничено количество пари. Независимо как.
Ядосвахме се на купуването и продаването на гласове – и го заменихме с купуването и продаването на партии.
Демокрацията стана мол, в който гражданите ще влизат, само за да зяпат безпомощно витрините.
Мария Спирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *