ИнтернетМнениеПолитика

Шоуто на Слави Трифонов тепърва предстои*

Дълго и политическо
Автор: Мария Касимова-Моасе

Мария Касимова Моасе
снимка: Капитал

Я сега и аз да кажа нещо, дето ще ядоса много хора. Аз съм доволна, че Слави Трифонов влиза в политиката. Доволна съм, защото отдавна трябва просто нещо да се случи. Отдавна трябва да се появи някой, който да разклати тая непоклатима, самобетонирала се, мазна и отюфлечена пасмина, която ни се подиграва. В тази държава няма лидери и ние всички го виждаме. Онези, които създадоха разни интересни политически формации, се чуват твърде слабо, някои направо изчезнаха. Къде са „Път на младите“, на които се доверих на последните избори?? Ни вест, ни кост! Какво стана с „Гергьовден“, че нещо и оттам нямаме чуваемост от години? Трябва да призная, че „Да, България“ все по-често излиза с позиции в мрежата и това е много добре. Но още трябва, още!

И сега излиза Слави. И се почна – чалгар, нов месия, простак, интересчия, шоумен в политиката… ОК, хора, ама чакайте малко! Чалгарска е нацията, нали не се изненадвате? Слави поне ги накара да научат възрожденските ни песни и им даде малко национална гордост извън масовите хорА в стил „сватба по Муун“. Даде им възможност да слушат професионални музиканти. Да гледат чудесни артисти, които правят един от най-трудните актьорски жанрове – скеч. През шоуто му се случиха много промени в живота на много хора и в цялото ни общество. Да бъдеш в шоуто му означаваше да си признат и стойностен, а да искаш нещо от неговата трибуна беше сигурен начин да го получиш или поне да те забележат. Не е тайна, че такива неща стават практика само там, където няма държава. Така че как да отречем, че едно такова шоу е вършило до голяма част нейната работа?!

Не ни е Слави политическия проблем, ама хич! Може да не е решението, но поне е някаква стъпка, някакво обещание за промяна. И не виждам смисъл в това да го мразим още преди да се е реализирало.

Ще ви кажа нещо лично. Преди години голямата ми дъщеря ходеше на фитнес там, където ходеше и Слави. Запознали се, тя говореше малко като чужденка, заради проблем със слуха и кохлеарния имплант, който носи. Той я попитал защо говори странно. Тя не му казала, защото беше тийнейджър и я било срам, та обяснила, че е живяла в чужбина. Което никога не е било така. А след това той я беше подхванал да я тика да научела родния си език, защото какво било това да говори така, а да е българка. И така всеки път, като се засекат. Караше й се! Тя решеве, не искаше да ходи на тренировки, за да не го срещне и изобщо имаше един момент, в който ми идеше да си хвана чантичката с нея и да ида да му плесна един и да му кажа, че човек първо трябва да изчака преди да раздава присъди и акъл – че може би това, което вижда, не е това, което е.

Не го направих. И сега го казвам, защото с лекотата, с която у нас се пускат обобщения, ще вземат да ме обявят за защитничка на Слави, последователка, нагаждачка и не знам си какво. Пък аз на никого не съм защитничка, освен на децата и приятелите си. И нямам за какво да се нагаждам, защото съм си се нагодила в тоя мой свят и си ми е добре. А последователка съм на далеч по-големи умове от този на Слави и на който и да е от настоящия политически фон у нас.

Писала съм няколко пъти на различни места текстове, свързани с шоуто и персонално със Слави Трифонов, когото никога не съм виждала на живо. Винаги съм казвала, че да се задържиш толкова години в телевизия и да си гледан, е голямо майсторство. Като телевизионер го знам. Да държиш екип, който да ти е верен и точен, също е професионализъм. Да си последователен в това, което смяташ за правилно (с което аз лично често не съм съгласна) също е качество, стига да не го обръщаш в инат (нещо, което ме плаши у Слави). Познавам доста хора от шоуто и никога не съм чула от тях една лоша дума за този човек. Не съм виждала Слави Трифонов на партита, не съм го забелязвала по фенси места, сред хора със съмнителна репутация, не съм чула за него да е направил лошо някому. Чула съм, че е помагал. Не от него.

Този човек осъди жълтата преса и със своя пример ме накара и аз да го направя. И да спечеля. Всички други ми казваха „Абе не се занимавай, няма да стане!“. Ама стана. Нямам основание да смятам, че с нещо е ощетил държавата като гражданин – не съм чула да е взел европари, да си е купил апартаментче на по-ниска цена срещу лобизъм или да е взимал тежкото решение да не си прекъсне отпуската, когато хората, за които отговаря, са изгоряли. Съжалявам, пичове, ама ей такова нещо за този човек не знам! Вие, ако знаете, говорете срещу него и му викайте учиндолски селянин. Щото нали всички са раждани между фугите на жълтите павета у нас, а пък и по света примери за шоумени в политиката хич няма… Само се чудя как от толкова граждани у нас никаква гражданска опозиция не се роди!…

И знаете ли кое е най-изумителното? Че сума народ няма да изхаби толкова енергия да вдига шум около всичките един след друг уникални политически скандали, с които вече открито ни се подиграват, но ще даде всичко от себе си да плюе баш Слави Трифонов. Ми лесно е – в телевизора е, колко му е да го наплюеш, даже ще го стигне. Пък кво е това име на партия?! И ква па ше е тая телевизия?! Аре, моля ви се, нали всички са маскари, що па тоя да е по-различен…

Сега да уточня за тези, които стигнаха дотук. До този момент Слави не е моят политически проект. Обаче искам да го чуя и да го видя. Искам да разбера програмата му извън онова за референдума, защото то не ми е достатъчно и ми е твърде мътно. И ако има програма, която ми харесва и започне да води политика така, че да му повярвам, може пък и да стане мой проект. Сега обаче няма как да кажа, защото още нищо не съм видяла.

Целият фейсбук днес се занимава с пръскачките. Много сме остроумни, не може да ни се отрече. Толкова, колкото сме и смели – връз клавиатурите. Голям смях настана, ама то не е смешно. Тая, дето го метна това в пространството все едно водна струя от детски пистолет, и го обяви за „предизвикващо журналистически интерес“, се грижи за много по-сериозни дела в държавата. Овластена е. А е напълно дебилна! Е, така е и с другите! Ми министъра на правосъдието с джуркането? Ми Горанов? Ми Гешев? А?! Да изброявам ли?! Не с пръскачки с вода, утре може да се окаже и че петуниите около парламента са подслушвателни станции и че във вдигнатите ръце на паметника на Климент Охридски в градинката отстрани има вградени чипове за дестабилизация на въздушното пространство и затова са ни и ония клети осем самолетчета, с които ще се пазим така, както тийнейджър пази гаджето си от забременяване! Ма на нас открито вече ни се подиграват, защото знаят че нищо няма да се случи и ще се стрелкаме с лафчета из мрежата. А ние какво?! Ние – хумористи! Големи шегобийци! Такива, че и Слави с все сценаристите му го бием!

Еми аре сега па да видим какво ще стане, като вместо политиката да ни предлага шоу, едно шоу да ни предложи политика! Аз съм дъщеря на комик – знам, че е възможно. И искам да видя дали в този проект тази възможност ще се оправдае. Затова на фона на Цеца, Цаца, Боко, Данчо, Пееф, Гешев, Цв.Цв., Корни, Волен, Валери, КОНПИ, Домусчиев брадърс и кой ли още не, Слави не ми е никакъв проблем! Даже ми е ок – защото най-после в блатото пада камък. На сцената излиза проект, от който тия се страхуват. Ми като не се страхуват от нас, нека поне се страхуват от Слави!

Благодаря за вниманието!

Успех на Слави Трифонов!

Сега си представете, че правя онзи знак с двата пръста на V, който казва „Внимавай, гледам те!“
Та нека внимаваме! Той поне знае, че го гледаме.

Източник: Фейсбук

*Заглавието е на ruseonline

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *