ПолитикаРусе

Кметът на Русе Пенчо Милков с интервю за „Офанзива” по Канал 3

В съботния ден, в предаването „Офанзива” с водещ Любо Огнянов, беше излъчено интервю с новоизбрания кмет на град Русе Пенчо Милков.

В 16 минутния разговор бяха засегнати актуални теми за град Русе, като удивление предизвиква факта, че не беше зададен нито един въпрос за проблемите свързани с екологията на града. Интервюто засегна главно партийно-идеологическа проблематика и касаеше предимно принадлежността на новоизбрания градоначалник към социалистическата партия.

„Аз няма да правя оценка за г-н Стоилов, той не е бил на избори и съответно не знаем каква е оценката на съгражданите ни.” отговори Милков на встъпителните въпроси на водещия за това как оценява бившия кмет на града.

Милков посочи, че има ясна визия как може да изглежда Русе и ще работи за нея всеки работен ден.

Той каза, че би потърсил съвети от бившия кмет Пламен Стоилов за неща които той е правил, ако има нужда от разяснение.

По отношение на бюджета, на въпроса дали има заложени скрити бомби, Милков декларира намерение на извърши пълна проверка в общината.

„Нещата които видях, навеждат на едно: че действително има проблеми, най-малкото, решаването им е било отлагано. Големият проблем който е за мен, за Русе и за много други населени места, това са отчисленията в такса битови отпадъци, които тази година сме внесли 3.5 милиона, догодина трябва да внесем в министерството на околната среда 5.9 млн. лева, чисти русенски пари, от русенци, трябва да се внесат по една сметка в министерството, по която до момента русенци сме събрали 17 млн. лв. вече.”

В тази връзка, по отношение вдигането на такса смет, Милков каза че се обсъждат различни варианти.

Приходите за другата година са заложени с 5 млн. лв. по-малко, а нарастването на отчисленията (за такса смет и битови отпадъци) създава дупка в бюджета от 4.4 млн. лв., посочи Милков и добави, че за да се компенсира този дефицит е било предвидено да се вдигне данъка върху автомобилите. По думите му, към този момент, повишаването е спряно и се търсят различни варианти.

„Не съм се отказал, спрях го за момента. Ще направя всичко възможно да не се стигне до вдигане на данъци.” каза Милков.

На въпрос на водещия, за множеството регистрирани автомобили в Русе на името на румънци, Пенчо Милков отговори, че това е заобикаляне на закона и че би било ограничаване на частната собственост да бъдат забранени подобни сделки.

„Заобикаляне на закона е да притежаваш 2000 автомобила. На един българин се регистрират стотици автомобили, след което се карат в Румъния. Те не подлежат на нищо, защото глобите пристигат на български юридически лица. При нас се получава голям финансов проблем защото начисляваме тези данъци, но не можем да ги съберем, защото нито един румънец няма да дойде да плати данък“, заяви той.

„В Русе освен това има и проблем с водачи на чужди автомобили”, посочи още Милков и изрази своето притеснение, че тъй като водачите на чужди автомобили не могат да бъдат глобени, те никога не спазват правилата за движение.

Ще възложа финансова инспекция в общината, в момента подготвям искането. Ще се обърна към компетентните органи да направят ревизия

каза още Милков.

„Много пъти обаче, нещата са законосъобразни, но видяни на терен са нецелесъобразни или некачествени.”

На директния въпрос на водещия „Крадеше ли се много в Русе”, Милков отвърна:
„Такова е усещането в гражданите. Сега ще направим проверка, за да видим дали това е така. Но, не може нашето управление да е реваншистко и не може основната ни енергия да минава в това.”

На въпроса, дали ГЕРБ са загубили контролирано в Русе, за да се извърши прочистване на партията където е имало съмнение, че съществува нелоялност към ръководството, Милков разкри, че е имал ясна предварителна стратегия за предстоящата предизборна битка и че е очаквал Племен Стоилов като опонент:

„Имах абсолютен геймплан как да го победя” потвърди Милков.

По повод на това, как е станал социалист, Милков обясни: „Аз съм социалист. Бил съм 1 година общ работник на строеж и 4 години нощна охрана, така станах социалист. Ако на Педро Санчес в Испания, обясните, че е срамно социалиста на Испания да бъде премиер, по същия начин кмета на Русе е срамно да е кандидат или кмет от социалистическата партия. Трябва да възприемем нормалността в България, защото ние сме на сходна възраст, поколенията се сменят, това което мене ме е направило социалист е, това че, във време в което нямаше интернет, във време в което аз бях първи и втори курс студент по право, не бях учил още трудово право, се озовах в среда, много отрудена, с хора в началото на 21-ви век нямаше ЕС, нямаше правила на труда, шивашките фирми над 20 часа денонощно работеха. Потърсих отговор на въпроса защо едни хора работят денонощно, разплакани, вмирисани? Това е моята ориентация, човек когато е по-силен, това е съпричастността, помага на по-слабите.
Така съм станал социалист. Никога не съм бил на ръководен пост в партията си, аз съм редови член на българската социалистическа партия.”

На въпроса на водещия, дали дядото му е бил от държавна сигурност, Пенчо Милков отговори категорично:

„Не знам дядо ми да е бил в Държавна сигурност.”
„Това беше в предизборната кампания основен аргумент срещу мен, какво е било семейството ми. За човек който е починал през 2006 г. не желая да коментирам”, добави Милков и отговори, че семейството му го научило да обича хората и да се грижи за тях, както и да бъде организиран.

Никога в моето семейство, член на моето семейство, докато съм бил дете и съм израствал, не ме е учил да бъда груб към хората, или да правя лошо на хората, нито с поведението съм видял моето семейство на някого да са навредили. Тези неща не трябва да се преекспонират. На нашето поколение, ролята е, раните от миналото да зарастват.

На въпрос на водещия, защо хората нямат доверие в БСП, новоизбраният кмет отговори така:

„Хората в България не живеят добре. Партиите трябва да са водачи, да живеем гордо, да ни сочат като пример. Но това не е така. Да имаш здрава и силна политическа система е добре. Хората олицетворяват системните партии. ГЕРБ също се превръща в системна партия и започва да страда от този проблем.”

„Изборът е личностен, не е трибуквен, не е абривиатура. Не ГЕРБ е управлявал, а администрацията на Стоилов, не БСП ще управлява, а Пенчо Милков и заместник кметовете които избере, администрацията, начина по който ние подредим системата в града. Това обясних на хората и мисля, че те го разбраха.”
На въпрос на водещия за деидеологизацията и за това, че някои хора се притесняват да кажат, че са социалисти , Пенчо Милков отговори, че социализма се променя.
„Социализмът е това, ти да използваш ресурсите съобразно интереса на хората. Не се идеологизира, а се развива. Няма нужда да се сатанизират абревиатури. В БСП има обновление на хора с нови идеи и енергийна база”, поясни Пенчо Милков.

Цялото интервю може да видите тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *