ЕкологияРусе

Див портокал или Конска ябълка в Русе

Дървета с плода див портокал или познат още като конска ябълка могат да се видят през есента и в Русе.
Едно от тях се намира зад автобусната спирка на ул. Борисова, която е срещу централна жп гара. Плодовете му са по-големи от човешки юмрук и са доста тежки.

Латинско му наименование е Maclura pomifera (Маклура) и от рода на черниците. Наименованието на дървото е Osage-orange и всъщност е широколистно дърво от храстовиден тип. Може да достигне завидна височина до 8 метра. В миналото, а дори и в наши дни тези дървета се сеят, като жив плет.

Когато плода се разреже под кората се вижда неговата месеста част и семките му, намиращи се в средата. Веднага след разрязването му ще ви направи и впечатление лепкавата консистенция, която се оприличава на бял латекс. Тя е отровна и затова не трябва да се консумира в естествения си вид.

Собствениците на кучета също трябва да пазят домашните си любимци да не я погълнат, тъй като четириногите често обичат да си играят с плода.

Според много рецепти, лепкавата течност на дивия портокал е ефикасна и облекчава бързо болки в ставите, но не бива да се прилагат в зони близо до сърцето и гърдите. Не трябва да се ползва и от бременни жени.

Във всички случаи е препоръчително да се извърши консултация с лекар преди употреба.

Още за лечебните свойства на дивия портокал, както и рецепти с него може да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *