РусеСъбития РусеТоп

Фотоизложба разказва за архитектурата на Русе

От 19 август, Световния ден на фотографията, до 22 септември – Деня на независимостта на България, в Русе ще бъде експонирана изложба “Миналото днес”, която се реализира по идея на Държавен архив-Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация “Русе-град на свободния дух”. Фотосите са разположени в центъра на града, по ул.”Александровска” срещу Съдебната палата.

изложба на снимки в Русе

Изложбата „Миналото днес” е опит да се направи връзка между минало и настояще. Експонираните 12 снимки в нея се съхраняват в Държавен архив – Русе и представят някои от емблематичните сгради на Русе: Мъжката гимназия „Княз Борис” (дн. СУ „Христо Ботев), Окръжното управление (дн. Регионален исторически музей), Търговско-индустриалната камара (дн. Регионална библиотека „Любен Каравелов”), Банка „Братя Симеонови” (дн. Банка „ДСК”), Хотел и сладкарница „Тетевен” (дн. Търговски обекти), Паметника на свободата и др., с малка история за всяка една от тях на български и на английски език.

В края на XIX и началото на XX век Русе е един от най-важните в търговско и индустриално отношение градове в България. Това е времето, когато градът се изгражда според архитектурния пример на големите европейски градове. Построени са много търговски и жилищни сгради с изящни и красиви фасади, различаващи се от балканските и ориенталски в останалата част на страната. Покрай тези сгради крачим и днес. Те пазят история, но знаем ли я … познаваме ли града си?! Защото както е казано „Народ без миналото, няма бъдеще”.

фотоизложба сгради Русе

В Русе си заобиколен от „минало”, просто трябва да се знае, да се помни, да се предава на идните поколения. Това е град с импозантна бел епок архитектура, с малки, спретнати площади, сякаш парченце от Виена се е отчупило и доплувало по Дунава. Историческите сгради са тези, които не просто формират облика на града, но са и истински „ракли със спомени“ на градската памет и история. Съхраняването на културно-историческото наследство на страната ни през вековете и занапред трябва да е мисия на всеки. Именно това е посланието на организаторите.

Източник: Фейсбук профил ОП РУСЕ АРТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *