ДжазРусе

Петър Петров (Парчето) – джаз геният от Русе

Чийто първи състав е събран още през 1959г. Тази формация съществува до заминаването му за Прага през 1963г., но създава ядрото около което по-късно се консолидира джазовият живот в града. Втората си група той събира след възобновяването на джазовия живот от Александър Владигеров, за да я превърне в нашумелият по това време „Квартет Петрови”*.

Съставът демонстрира подчертано пристрастие към по-съвременните направления в джаза (hard bop и дори free jazz под влиянието на Клифърд Браун [Clifford Brown], Орнет Колман [Ornette Coleman] и ленинградската им реплика, квартета и квинтета на Генадий Голдщейн и Константин Носов) и също- подобно на споменатите вече формации на Ангел Везнев и Иван Пеев – възприема импровизационната практика като водещ творчески принцип.

С прекъсвания за работа в чужбина, Петър Петров присъства редовно в джазовия бит на страната, а от средата на 70-те се установява окончателно у дома и създава оркестър „Русе”. С него дебютира на фестивалите в Сопот’77 и София’77, за да организира още следващата година и да поддържа редовно русенския „Джаз форум”, прераснал в началото на 80-те години в международен фестивал.

*Квартет Петрови:
Петър Петров – Парчето (saxophone)
Петър Петров – Петуха (trompet)
Златко Петров (piano)
Илко Петров (drums)


Източник:

От книгата
„Джазът в България
Now is the time 1911-1991
Българите в джаза“
204-205стр.

Автор: Владимир Гаджев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *