БизнесИмоти

Цените на имотите може да паднат с до 8%

Цените на един от най-предпочитаните от българите активи – недвижимите имоти (жилищни имоти и земеделска земя) могат да паднат с около 5 до 8 процента, предвижда експертът по лични финанси Стойне Василев, който е и основател на портала за финансово образование SmartMoney.bg .

Това той прогнозира в свое интервю за предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

През последните години, брутната доходност от наеми е около 4,5-5%, а нетната (с включени разходите за придобиване и поддръжка) около 4-4,5%, каза Василев и предрече, че тази доходност ще се увеличава до 6, 7 и дори 8%.

Причината според него е, че наемните нива са изостанали, тъй като цените на жилищата са се вдигнали много рязко и някои наемодатели все още не са актуализирали своите вземания, или нямат заложена клауза за увеличение в своите договори, дори и минимално с ръста на инфлацията.

Василев изрази учудване, че в София, около 24% от жилищата остават празни, при положение, че доходността от наем е над 5 пъти по-висока от доходността по банковите депозити. Според него, в това бездействие се крият най-вече на сантиментални мотиви.

Еспертът посочи още, че брутния доход от земеделска земя в момента е около 7-8%, като отбеляза, че в някои области като Добрич и Шумен е постигната висока цена и там потенциалът за нарастване е много малък.
Той препоръча на тези , които искат да инвестират в земя, да потърсят региони, в които тя още не е комасирана (окрупнена) и има потенциал за растеж.

Цената на земята зависи от няколко фактора, като конкуренция между местни арендатори, нивата на европейските субсидии и от класа на земята, както и от вида на културите, които се отглеждат на нея.

При инвестициите в недвижими имоти (апартаменти), при които се търси капиталовата печалба, Стойне Василев каза, че очаква нормите да се изравнят със средноевропейските и в близко бъдеще да са на нива от около 3-4% (различни за различните видове строителство).

Пикът в стойността на жилищата у нас е достигнат и се очаква известна корекция в цените на недвижимите имоти през предстоящите години в цените, в диапазона между 5-8% в зависимост от вида на строителството и района.

При земеделските земи не се очакват промени в цените, с изключение на отделни региони, където има потенциал да навлизат инвеститори (вкл. чуждестранни), за да отглеждат различни култури, подчерта специалистът.

Василев каза, че хората които искат да инвестират малки суми в недвижими имоти, могат да закупят малки търговски имоти, където обаче има доста специфики.
Друга добра възможност са акционерни дружества със специална инвестиционна цел. Те са освободени от данък печалба и са задължени да разпределят 90% от печалбата, която реализират.

Василев препоръча още, всеки който иска да инвестира дългосрочно в недвижими имоти, да се обърне към специалисти – брокери, нотариуси, адвокати, финансови експерти.

Вижте цялото интревю:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *