ИкономикаРусе

Русе вече е сред първенците по заплати

Русе попада сред областите с най-висока средна работна заплата. Това се вижда от данните на проучване на БТВ за равнището на средното месечно възнаграждение в страната, което телевизията излъчи тази сутрин в едноименното предаване на сутрешния блок с водещ Биляна Гавазова.

Числата показват, че средната работна заплата в област Русе е 1031 лв., което нарежда дунавската област до Пловдивска област, където напоследък има сериозен прилив на чужди инвестиции.

най-високи средни заплати за страната

Средната заплата в България гони 1300 лв. (1253 лв. бруто към юни 2019г.), но пропастта между регионите в нивата на заплатите се отваря все по-широко. В най-новата статистика на НСИ се виждат и някои парадокси, Враца е най-богатата област извън София по нива на доходи, а Видин вече не е последен по заплати. Там се оказва Благоевград.

В нови 4 области (общо вече са 11), заплатата вече е преминала тази психологическа граница от 1000 лв.

Според Стоян Георгиев

Средната заплата не показва напълно картината, защото в областния град или в една конкретна община може да има много високо заплащане, а 3-4 общини в областта да имат ниско и това дава една картина която не е напълно реална.

Възможно е, един единствен работодател да промени цялата картина в региона, което да покаже, че в тази област доходите са над средното за страната.

Вижте цялото предаване заедно с дискусията с експерти в студиото:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *