ПолитикаРусе

За Елеонора Николова, корупцията, Боркор и предизборния цинизъм

Кметът-беглец няма намерение да се бори реално

Премина и поредния изборен дебат между основните конкуренти, според БТВ, в надпреварата за кметския стол в Русе. Пред зрителите отново се разигра представление за сметка на истината и морала, но се разбра едно съществено нещо от кандидата на БСП, че „Октоподът е обхванал всички партии в Русе“, включително и неговата. Главно спорът беше кой е или не , обвързан със статуквото, но всеки жител на общината може да провери как общинските съветници са гласували през последните 8 години, за да прецени сам и реално на кого е защитаван интереса през годините.

Впрочем, вече почти месец Елеонора Николова или кметът-беглец, както я наричат русенци, след предишното й дезертьорство от поста в посока София, се вихри в страстна антикорупционна риторика. Громи някаква корупция в общината на всеки ъгъл и обяснява страстно за някакви кръгове от фирми, които трябвало да бъдат разобличени. Вероятно е научила наскоро тези факти при завръщането си в Русе. Може би дори от хората в листата си, които бяха част от управлението допреди дни и ги знаят от първа ръка… „Ех, само да влезе в общината – въздъхваха доскоро наивни граждани, – ще направи корупцията на пух и прах!“

Да се чуди човек, как досега са убягвали от вниманието на г-жа Николова тези неща… Още повече, че тя дълги години беше ръководител на т.нар. БОРКОР, който трябваше да бори корупцията в цялата държава.
Очевидно не го пребори, защото го разпуснаха поради неефективност. Въпросът е с какво ли се е занимавала г-жа Николова по време на престоя си в него. Държавата й бе дала правомощия и резонно е да се запитаме – как помогна с тях на родния си град? Осветли ли обръчи от фирми, които казва, че го задушават? Разобличи ли скандални обществени поръчки или неизгодни заменки?

Не, за нея всичко започва от тази кампания. Дори и наивните граждани, които й се радваха в началото, вече се питат: „Как ще бори корупцията като кмет, когато не я е преборила в специализираната за това организация?“ Но дали изобщо ще полага подобни усилия, защото помним от нейното управление някои имена на проспериращи бизнесмени..

Вероятно ще се сети за тази антикорупционна риторика малко преди 74-тия си рожден ден, когато отново ще предстоят избори и ще и трябват предизборни тези. За това в българския език има точна дума и тя е ЦИНИЗЪМ!

Впрочем Николова води най-скъпата кампания, а е подкрепена от няколко маргинални партийки без държавна субсидия. Кой ли я плаща? Още повече социолозите дават нулев шанс да стигне до балотаж и единствената и роля в предизборния спектакъл остава тая да разпилее вота. Да не позволи желаещите промяна да се обединят зад един кандидат и да изменят статуквото в общината.

Истинска антикорупционна политика не може да се осъществи от формации свързани със стария ред.
Трябват нови партии и нови лица…

Снимка от frontalno.com – Елеонора Николова и бившия зам-кмет Иван Григоров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *