ЕкологияТехнологии

Студенти изобретиха бактерии, които ядат пластмаса от океаните и я превръщат във вода

Нарастващото замърсяване на океаните е голям проблем за планетата. Според последни проучвания е вероятно през 2050 г. да открием повече пластмаса, отколкото риба във водите на океаните и моретата и поради тази причина много хора работят за да намерят решения, някои от които се оказват доста творчески, в стремежа си да обърнат негативната тенденция.

Последната иновация в тази област е бактерия, разработена от студентките Жани Яо и Миранда Ванг, които развиват този проект още от ученическите си години и днес се ползват от резултатите му.

Малките бактерии които те създават са способни да преобразуват пластмасата в CO2 и вода. Технологията може да се използва по два начина: за почистване на плажовете, а също и за производство на суровини за текстилната промишленост и по-конкретно за производството на облекла.

Практически е невъзможно да накараме хората да спрат да използват пластмаса, имаме нужда от технологии, за да разбием материала и всичко да стане биоразградимо

казва Миранда Ванг.

Развитието на тази технология е разделено на две части: първо, пластмасата се разтопява и ензимите се катализират, при което пластмасата става високоподатлив материал. Компонентите се поставят в станция за биоразграждане, където се държат като остатъци от храна. Процесът на преобразуване на пластмасата във вода се осъществява само за 24 часа. Наистина обещаващо.

Изгряващите учени вече са спечелили 5 награди благодарение на своя проект, и са доста популярни, тъй като са най-младите, спечелили престижната научна награда Perlman.

Също така вече имат патенти и са получили финансиране от 400 хиляди долара, за да започнат разработването на продукт. И всичко това, само в рамкте на крехките си 20 години.

Източник: www.independent.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *