РусеТехнологии

Ученици от Русе създадоха стелки, произвеждащи ток

Трето място от 134 ученически компании в страната спечели екипът на „Elpida“ от Английска гимназия „Гео Милев“, Русе, с ръководител Ралица Чакърова. Учениците мериха сили в надпреварата за „Най-добра учебна компания на Джуниър Ачийвмънт“.

Инициативата тази година отбелязва своята 100 годишнина по света, а у нас – своето 11-то издание.

Продуктът представлява стелка за обувка, която при движение произвежда ток на принципа на електромагнитна индукция – така гарантира сигурност на работа на малки мобилни устройства в ситуации, когато ползвателят няма достъп до електричество за зареждане на батерията.

Екипът на „Elpida“ се състои от четири момичета – Габриела, Симона, Майя и Даниела. Те обясняват създаването на стелките като начин за справяне с постоянното използване на мобилните телефони и бързото изчерпване на батерията, поради многобройните приложения и функции на устройствата. Затова създават стелките и като начин да се преборят със застоелия начин на живот – генерирайки ток при движение.

Производствената им цена е 15 лева, а продажната – 18. Устройството работи и е напълно достатъчно да зареди мобилен телефон в кризисна ситуация, гордеят се четирите момичета, а вече валят и първите поръчки.

Подкрепа за участието на младата ученическа компания на изложението за най-добра учебна компания на „Джуниър Ачийвмънт“ е на „Професионален домоуправител“ – Русе.

Източник: www.arenamedia.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *