АктуалноИнтернетТехнологии

Хакери проникват в мобилните ни телефони чрез таен смс

През септември 2019 г. стана известно, че всеки телефон може да бъде хакнат с обикновено SMS съобщение, което обаче остава тайна за собственика.

Уязвимостта наречена Simjacker беше съобщена от AdaptiveMobile Security, компания, специализирана в информационната сигурност и се оказа, че е насочена към потребители на 3 държави в Европа – България, Италия, Кипър

Как работи:

Към телефона бива изпратен зловреден смс за който потребителят не разбира, тъй като не се показва никаква индикация при получаването му. Операционната система на устройството проверява неговото съдържание и го препраща към сим картата, в която има сервизни инструменти, които обикновено биват използвани от операторите.

Сим картата отговаря на атакуващия, като му изпраща абсолютно безпрепятствено цял масив от важна информация.

Това отново става без знанието на потребителя.

Данните които телефонът споделя без знанието на своя собственик са местоположение, последни обаждания и набрани контакти, като се предполага, че е възможно по този канал да бъде изпратен и друг зловреден код, който да зарази телефона напълно и да се придобие тотален контрол върху него.

Вижте още подробна информация и съвети какво може да се направи от експерта по информационна сигурност Спас Иванов в следващото видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *