АктуалноРусе

Бездомниците в Русе са над 100 човека. Социална кухня отваря врати за тях.

Бездомниците в Русе са над 100 човека.

Това каза Антоанета Ябанозова, директор на секретарята на БЧК Русе, в интервю част от репортаж на БНТ по повод отварянето в Русе на кризисната трапезария на Българския червен кръст на ул. Гурко 10.

В социалната трапезария, която всяка година гостоприемно осигурява грижи за хората останали без дом, те ще могат да получат топъл обяд и подслон в предстоящите студени зимни месеци.

Доброволците от трапезарията предлагат на бездомните хора топла супа и напитки за обяд, както и сандвич за вечеря.

Социално слабите русенци могат да се възползват и от още една услуга – да ползват банята на помещението ежедневно.

Колкото и странно да звучи това за един нормален човек, за тях това е един малък празник

казва Ябанозова и добавя, че всеки получава индивидуален комплект от бельо, паста и четка за зъби, както и самобръсначка и хавлиена кърпа.

Всеки петък, социалния център предоставя възможност на бездомните хора да гледат филми по техен избор и организира различни тематични мероприятия, като например семинари, на които се разяснява как да оказват сами първа медицинска помощ при измръзване или как да идентифицират сами различни спешни здравословни състояния.

Доброволците от Българския червен кръст помагат на хората в нужда дори да си извадят лични карти и да си намерят работа.

Приютът има нужда най-вече от допълнителни финансови средства, сподели още Ябанозова, като на всяко физическо лице или фирма направили дарение се издава свидетелство от Българския червен кръст. Добре дошли са още и дарения от нови комплекти дрехи и обувки.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *