ПолитикаРусе

ДЕБАТЪТ ЗА РУСЕ: Как ще се развива градът? Нова ТВ

Пълен запис на дебата с трима от водещите кандидати за кмет на град Русе, предаван на живо по Нова ТВ на 10.10.2019.

Водещ (Владимир Сиркаров):

Намираме се в Русе, последната за съжаление, дестинация от турнето „Плюс-минус от твоя град”. Смея да кажа, че предстои една много интересна и важна дискусия за бъдещето развитие на град Русе. При мен са и събеседниците в този дебат – Диана Иванова, кандидат-кмет от партия ГЕРБ, Пенчо Милков, кандидатът на местната коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ” и Галин Григоров, който е от местната коалиция ВМРО-НФСБ. Те ще се борят в този дебат в рамките на 3 кръга. Нека 1 кръг да започне сега!

Първи кръг:

Водещ:
В този първи кръг, участниците в дебата ще имат точно 1 минута, за да отговорят на въпроса „защо” в крайна сметка се кандидатират и кои са основните им приоритети в битката за местния вот на 27 октомври.

Давам думата на г-жа Иванова, здравейте, имате 1 минута.

Диана Иванова:

Аз съм Диана Иванова, родена съм в Русе, израснала съм в Русе, получила съм образованието си в Русе, създала съм семейство в Русе, имам 2 прекрасни деца, магистър по автоматизация на производството от РУ „Ангел Кънчев” с много следващи специализации в България и чужбина, които ми дадоха възможност да управлявам професионална гимназия по облекло Недка Иван Лазарова гр. Русе – първото извънстолично професионално девическо училище, което е с 122 годишна история, последните 22 под мое ръководство.

Уверена съм, че правилно и в правилна посока съм водила учениците си по дългия път на своята лична и професионална реализация. За жалост, много от тях не останаха в Русе, но за огромна радост много от тях са в Русе и са едни добри професионалисти и специалисти.

Тръгвам в битката за кмет на община Русе с ясното съзнание, че мога и в работата си съм го доказала.

Водещ: Благодаря, г-н Милков..

Пенчо Милков:

Скъпи русенци, при срещите си с вас, разбрах едно: всички копнеят за промяната, но много не вярват, че можем заедно да я постигнем. Всъщност, промяната зависи от нас, от всички, от всеки един, гласът и на бедния и на богатия и на младия и на стария има еднаква тежест. Затова заедно можем да направим промяната, тя изисква едно: мобилизация.

Аз съм изцяло свързан с нашия град, израснах тук, тук израснаха и трите ми деца, вярвам че след 4 години, хората в Русе ще видят града, като „Северната столица на България”. В работата си ще спазвам принципите на единение, на компетентност, на прозрачност и почтеност и вярвам че с усърдието, с таланта ни можем да превърнем Русе в град, които другите българи да сочат и да казват „както правят там в Русе”. Какво е необходимо за това? Необходимо е да преминем над партийните ежби и да осъзнаем силата си на свободни граждани.

Водещ: Благодаря, г-н Григоров, Вашата една минута започва да тече сега

Галин Григоров:

Кандидатирам се, защото имам наистина високи цели за висок жизнен стандарт и високо качество на живот за русенци. Но, за да бъде постигнато това, трябва да бъдат решени редица ежедневни проблеми, които касаят обществото ни и те са свързани, както с демографията, така с екологията и инфраструктурата.

В опита си който имам като общински съветник и като областен управител, аз смятам, че мога веднага, от първия момент да стартирам и да започна решаването на тези проблеми на нашата община, защото сега не е време за експерименти, наистина който встъпи в длъжност ще бъде затрупан с много работа. Аз съм убеден, че мога от първия ден, по най-добрия начин, да тръгна да работя за нашия град и нашата община.

Водещ: Благодаря ви, това бе първия кръг, следва втори кръг.

Следва да проследим един репортаж на нашия кореспондент Наталия Йорданова, която взе мнения от граждани на Русе за плюсовете и минусите в развитието на града през последните години, след което се връщаме при нашите събеседници, за да коментират основните точки в този репортаж, нека да го видим:

Кореспондент:

Русе, градът на първите неща. Градът, в който европейския дух влиза в България. Родното място на единствения български нобелов лауреат по литератаура – Елиас Канети. Атмосферата на старите европейски столици лъха от всяка сграда в централната част, а хората тук живеят със самочувствието на европейци, ценят това което е направено за тях, но и изискват.

Русенка 1:
Мен лично ми харесва кея, как стана, строителството по кея. Това е една изключително огромна задача и добре изпълнена досега.

Русенка 2:
В квартала, в който живеем – Родина, наистина направиха хубави улици, тротоари, доволни сме

Русенец 1:
Направиха тоя площад, обаче го направиха абсолютно некачествено.

Русенка 3:
Спортната зала се откри, което все пак е хубаво за града и има някакви събития и общо взето, това.

Русенка 4:
Градът е обновен, центъра, много нови улици, детски градини са реновирани, поне това е моето впечатление, това което аз знам

Кореспондент:

Човекът, който ще влезе в тази сграда и ще поеме управлението на Русе за следващите 4 години, има нелека задача: да чуе съгражданите си, които поставят проблеми за бързо решаване – чистота, доходи, перспектива за младите хора.

Русенка 2:

Ами, първия проблем е за въздуха, за мръсния въздух.

Русенка 1:

Но, много мирише, даже през нощта се събуждам от тази миризма. Това ми е молбата към новия градоначалник.

Русенка 5:

Замърсения въздух в града и безперспективността която усещат от гледна точка на това по-добри условия на труд , по-високи работни заплати.

Русенка 4:

Качеството на проектите които изпълняват, аз също се занимавам с европейски проекти на частни лица, качеството е много ниско.

Кореспондент:
След 27-ми октомври, русенци очакват изпълнени обещания.

Русенка 5:
Въпроса доколко, следващия който ще бъде градоначалник на града, ще приеме присърце и ще приеме една реална политика за изпълнение на нещата, които са написали в предизборните си програми.

Кореспондент:
За „Плюс-минус” Наталия Йорданова.

Водещ:

Благодаря на Наталия, изключително интересен репортаж, аз си извадих записки, плюсовете и минусите:

-изграждане на улици, тротоари, строителството на кея, също така и изграждането на спортната зала.

Като негативи:

– замърсеният въздух, лошата миризма и некачествено строителство.
Участниците в дебата имат една минута за коментар по всички, или по някои от основните направления, които чухме в този репортаж.

Този път, давам думата на г-н Милков

Пенчо Милков:

Чистотата на въздуха в нашия град е проблем от 30 години и когато бях дете носех маска в училище. За жалост миналата година видяхме същия феномен. Това, което аз ще направя в първите дни след като стана кмет, ще бъде да дам цялата вярна информация на гражданите, защото тук има голям проблем. Те нямат цялата информация. Също така ще ги запитам: искат ли да закупим мобилна станция, която макар и на висока стойност в други градове съществува, ние можем да имаме такава. Ще чистим редовно улиците, ще подобряваме средата, ще садим и дървета, защото чистотата на въздуха не есамо промишлените замърсители, ще направим така, че хората да имат възможност да заменят и битовите си отоплителни уреди. По отношение на ремонтите, дисертацията ми е „Договорни отношения в строителството”, по това съм доктор по право, стриктно следване на качеството, довършване на проектите, разбира се, радвам се и аз за това което казаха гражданите, но следене за качеството и срочността на проектите. След което ще направим всичко възможно, хората които не участват в ремонтиране на техните улици също да бъдат включени и средата да се подобрява непрестанно.

Галин Григоров:

Наистина, от 30 години насам, чистият въздух е най-болезнената тема за русенци. Последните няколко години, отново проблемът се възобнови и с абсолютно право гражданите на Русе негодуват и излизат на протести. Лично аз съм абсолютно съпричастен с проблема и още във встъпването ми в длъжност като областен управител неколкократно съм викал в Русе министърът на околната среда и водите и заедно успяхме да накараме един от инвеститорите който е сочен като основен замърсител да инвестира над 6 милиона евра за поставяне на филтри и системи за собствен мониторинг. Това което предстои да бъде направено, в момента съм направил вече нужните проучвания, вече имаме параметрите на нужната станция която може да замерва от няколко части в града чистотата на въздуха, за да бъде осъществен наистина нормалния контрол, защото сегашните системи със съществуващите газ анализатори не дават възможност да бъдат установени замърсителите на неорганизираните емисии.

Диана Иванова:

Във фокуса на моята програма са хората. Хората в Русе искат да дишат чист въздух. И това, както вече се каза, датира от 87-ма, 88-ма година, от първите женски протести в Русе, когато жените, майките излязоха, за да искат чист въздух за децата си. В тази връзка, обезлюдяването на града си мисля, че е в пряка връзка с чистотата на въздуха. Това което е заложено в моята програма и това което като майка, като русенка, като човек който радее за града си ще направя, е, да обвържа цялата система от фактори които влияят на обезлюдяването на града, а това е: чистия въздух, това е чистата градска среда, това са паметниците на културата, това е културно-историческото наследство, това е културата на града ни, това са здравеопазване, образование и абсолютно всички елементи на тази система „функциониращ и проспериращ град”.

Трети кръг: свободна дискусия

Водещ:

Продължаваме в трети кръг, мно интересна и важна дискусия, свързана с бъдещето на град Русе, в контекста разбира се, на предстоящите местни избори на 27 октомври. Тук при мен са Диана Иванова, кандидат-кмет от партия ГЕРБ, Пенчо Милков, кандидатът на местната коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ” и Галин Григоров, кандидатът на местната коалиция ВМРО-НФСБ, който също така е и областен управител. Въпреки, че във втори кръг и тримата споделихте и акцентирахте върху чистотата на въздуха, това е проблем който не е от вчера за голямо съжаление на русенци, иска ми се, да развиете малко повече тази тема, а именно, какви точно са проблемите, какви са конкретните решения и има ли правомощия кмета на Русе да се бори с този проблем, нека този път да започнем с г-н Григоров.

Галин Григоров:

Благодаря ви, ние започнахме наистина с важния проблем за русенци, но това което се случва към настоящия момент, аз започнах да говоря за настоящите и мобилни и станционарни станции не могат да улавят замърсителите, които излизат от предприятията заради техните специфики. Наистина са нужни станции и това е начина по които да бъдат установени, защото на този етап, дори и да влязат в съда, както и в момента предстоят дела, фирмите зъмърсители ги печелят. Но, не е само един замърсителят в Русе.

Водещ:
Не е само френският завод, но и други..

Има редица фирми, разбира се, че не е само френският завод, за които замърсители нееднократно съм бил информиран от гражданите и на всеки един сигнал според правомощията си аз съм организирал междуведомствена комисия от институциите, които имат права да влязат и да осъществят проверки и да направят нужните актове или предписания.

Водещ:
Добре, благодаря. Г-жо Иванова, какви са мерките, които Вие ще предложите, конкретни за разрешаването на този проблем, или по-скоро за започване разрешаването на този проблем?

Диана Иванова:

Г-н Григоров, като областен управител, много правилно изясни проблема, че той е комплексен, не е от един замърсител, а от множество фактори които трябва да се изследват. Аз смятам, че кмета, дори и там където няма правомощия, трябва да има влияние, трябва да има контрол върху всичко и затова в нашата програма е заложено ние да закупим такова техническо съоражение, което да измерва и в комплект със специалисти които ще замерват емисиите които тровят въздуха на русенци, да се реагира моментно и веднага..

Водещ:
Да разбрам ли, че в момента няма ефективно измерване..?!

В момента има станционарни и мобилни, но това което обясни и г-н Григоров, че резултатите от мобилните не се признават в съда. Има спорове между едните и другите резултати, затова един много строг мониторинг под егидата на кмета е изключително задължителен, за да може на момента да се реагира и да се гарантира на русенци, какво е съдържанието на въздуха което те дишат.

Пенчо Милков:

Думата „мигновено” за управляващите изобщо не съществува Изобщо не съществува думата „мигновено”, защото нищо не е мигновено. Когато хората бягат от града, защото дробовете се раздират от сярата, която влиза от теца в дробовете им, мигновено се правят комисии, най-вероятно които почват да говорят. Всъщност, хората са недоволни, самоорганизират се и какъв е проблема? Не им се дава никаква информация. Първото което трябва да направи кмета, е, да даде цялата информация на хората, за да могат да разберат, какъв е обема на проблема, а той е много сериозен…

Водещ:
Вие имате ли цялата информация?

Пенчо Милков:

Кметът разполага, според мен, с информация и веднага ще я дам, няма да крия никое предприятие промишлено, нито българско, нито чуждо. Казаха и за мобилните станции.., но, вижте, след актуални въпроси, наши, в народното събрание, мои и на колегите, 3 мобилни станции дойдоха в Русе и веднага констатираха нарушения. Наложиха глоба на единия инвеститор и тя беше в размер на 400 000. А какво се случва, когато си тръгнат? Едната станция скрита сред листата на парка, другата станция – на 50 метра от високия комин на теца, за да не може нищо да засече..

Водещ:
Добре, г-н Милков, накратко: какво вие като евентуален кмет ще направите веднага по темата свързана с подобряване чистотата на въздуха.

Пенчо Милков:

Първо, кметът не е контролният орган, който може да спре, но кмета може да даде цялата информация на гражданите, да събере цялата енергя на гражданите, за да не даде никаква възможност на държавен орган да не си свърши работата, защото, на точно това сме свидетели в момента. Години наред думата „мигновено” не съществува. И години наред населението напуска, това което кмета трябва да направи веднага, е, да задейства държавната машина, която за момента, как да ви кажа, гледа полу-мълчаливо. Знаете ли, че действително контролът в промишлените предприятия е със самоконтрол. След това, какъв дял имат автомобилите, които в Русе са изключително стари, ще направим също така, хората които имат нови или незамърсяващи автомобили, които ползват велосипеди, които ползват скутери ..

Водещ:
– Ивате ли реплики, защото бяхте засегнати частично и двамата..

Диана Иванова:

Аз бих помолила, г-н Милков да разшири отговора си и да каже той като народен представител, и като представител на държавната власт, след множеството въпроси които е отправил, какъв е резултата: мигновенен или немигновенен?!

Пенчо Милков:

Ами, г-жо Иванова, аз току-що го казах. Първо, г-н Милков, никога не е бил в управлението на държавата, винаги е бил в опозиция и като такъв е бил невероятно активен. В резултат на моите действия по чистотата на въздуха дойдоха мобилните станции и замериха нарушението на единия промишлен замърсител. Това е конкретно което сме свършили. Но аз…, само едно изречение: Представителят на управляващата партия, назначил шефа на РИОСВ, държащ цялата власт в себе си и областния управител, контролиращ, назначен пряко от министър-председателят контролиращ тези институции задават въпрос на опозиционния депутат, какво точно е направил за чистота на въздуха..

Галин Григоров:

Аз много уважавам г-н Милков и като човек и като юрист, но една лека забележка: аз не съм назначен от министър-председателя, аз съм избран от Министерски Съвет. Аз съм гласуван от цялото правителство на България и освен всичко друго, аз не съм от ГЕРБ. Аз съм избран от ВМРО.

Водещ:
От гледна точка на едва ли не, бездействие от ваша страна, как ще отговорите?!

Галин Григоров:

Аз още от начало казах, че не съм бездействал, още от първите дни съм предприел необходимите мерки.. Не знам станциите, които е осигурил г-н Милков, но аз неколкократно от Изпълнителната агенция по околната среда и водите съм ги осигурявал тия станции и те нямат капацитета, газ анализаторите им, да измерват тия неорганизирани емисии. Това което искам да кажа е, че една такава станция с необходимите сензори има възможност да обследва въздуха на град Русе и в реално време да дава информация на жителите на нашия град, има я дори и офертата, струва 700 000 лева. Не можем ние да назначим хора, които да се занимават с нея. Провел съм необходимите разговори, както с регионалната инспекция по околната среда и водите, с възможност техния екип да работи с тази станция, така и съм провел с БАН и съм обсъдил възможностите.

Водещ:

Но, за съжаление, изключително широка тема. Искам към г-жа Иванова, така, да започнем темата с повишаване на доходите. Тема която е актуална за всеки един град, със сигурност, но виждаме една доста притеснителна статистика от Националния Статистически Институт, към края на юни 2019 година виждаме, че средната работна заплата в Русе е с повече от 200 лева по-малка от средната за страната и с цели 700 по-ниска от София, което в процент означава, че софиянци получават средно със 70% повече от русенци.
По какъв начин, какви са мерките, които вие ще предложите, за да може доходите да се повишат и разбира се, тази ножица да може да се смали.

Диана Иванова:

Това е в пряка връзка с проблема за обезлюдяването който казах и отново казвам, че мерките трябва да бъдат комплексни. В Русе да се поканят такива инвеститори на чисти технологии, които да предложат един по-високоплатен труд за по-висококвалифицирани млади хора, със средно или с висше образование. Но, тези млади хора пак ще бъдат привлечени, след като Русе стане привлекателно място и за инвестиции, които искаме да доведем в Русе, това ще стане с отварянето на града към Румъния, отварянето на града към Европа, към целия свят, с предлагането на много инфраструктурни удобства, които всеки инвеститор би искал. Работи се в тази посока и много скоро ние ще предложим цялостна програма за това.

Пенчо Милков:

Първо и основно: когато в община Русе аз разходвам публични средства ще търся потенциала на местните фирми. Без значение, дали става дума за европроекти, или за публични средства. Ще направя всичко възможно, средствата на Русе да останат в Русе, защото, при усвоени за 8 години половин милиард, 500 млн. лева, основната сума, те се дават от европейския съюз за да се покачи стандарта на живот, това което казвате, е как да се покачи, като те отидоха във варненски, шуменски, софийски работници, факт. След това, дали да се поканят технологични инвеститори? И да ги поканим, и да не ги поканим, с покана те няма да дойдат. Ние ще направим ефективно работещ технологичен парк за останалите в Русе. Уникален университет имаме –хора които имат мечти, хора които имат знания ще им направим споделени работни места, пълна снабденост с технологии на това място, за да могат те да създават продукти. И ще подкрепя микросемейните фирми. Това са всички фирми, в които хората са едновременно и съдружници или собственици и работят в тях. Много хора знаят за какво говоря.

Галин Григоров:

Аз много се радвам, че сме единомишленици с колегите и категорично смятам, че с капацитета на русенския университет, с високотехнологичните предприятия наистина можем да повишим доходите на русенци. Не съм съгласен, въпреки че много ми се искаше да го кажа, за русенските фирми които ще бъдат с приоритет, но възможностите законовите ги няма. Не може да ограничим само русенски фирми да печелят обществените поръчки, включително от която и да е страна на Европейския съюз. Наистина, всичко обаче е свързано. Както с инфраструктурата, така и с инвестициите, така и с икономиката като цяло. Идваха, не един или два пъти, много сериозни инвестиции и наистина с добри предложения за високотехнологични производства. В голямата си част те се отказаха именно заради липсата на добра довеждаща инфраструктура до нашия район, както липсата на един нормален мост при русе Гюргево, така и при магистралата..

Пенчо Милков:

Това пак е въпрос на държавата..Актуални въпроси от опозицията, неколкократни обещания от регионалното министерство за пътя Русе-Бяла, дадоха ни срок, дадоха ни път, след което удължиха веднъж с 6 месеца събирането на тол таксите, които ни бяха обещали, че ще финансират нашия път, веднъж с още 9 месеца.. Това е истината, за правителството, за управляващите, районът не е приоритетен. И тук трябва ние да разберем, ние като не сме приоритет за тях, ние трябва да знаем че се намирае на най-голямата магистрала в Европа и това е Дунав. И трябва да отворим, както каза и колегата до мен, вратата на север. С всички средства.

Водещ:

Реплика от г-жа Иванова и искам да вкараме темата свързана и с образованието, защото то е изключително важно, именно за намирането на работна ръка от евентуални потенциални инвеститори в бъдеще.

Деяна Иванова:

Това което бих могла да кажа, че се работи много усилено и аз съм абсолютно сигурна, че г-н Милков знае, в посока на изграждане на Дунав мост 2 при Русе, че се работи много усилено по магистралата, но има проблеми, които са точно в неговата сфера на компетентност, които забавят процеса и това не може да се случи..

Пенчо Милков:

Това не е вярно, г-жо Иванова, делото приключи преди 4-5 месеца

Деяна Иванова:

..това не може да се случи веднага.

Пенчо Милков:

Няма правни проблеми.

Деяна Иванова:

След това, водят се много сериозни разговори, бях при кмета на Гюргево, има един съборен мост в Румъния, който възпрепятства бързата връзка Букурещ-Русе и Русе-Варна, работи се много усилено и по този проект, до 2023 година е румънският поект, който ще възстанови този мост и ще говорим тогава за една високоскоростна жп връзка Букурещ-Русе- Варна.

Водещ:

Нека да включим г-н Григоров, именно по темите свързани с голеите инфраструктурни проекти Вие имате отношение

Галин Григоров:

Разбира се, че имам отношение. Първо, относно магистралата Русе-Велико Търново искам да кажа, че забавянето се дължи не само на приоритетите на правителството, но основно се дължи на интересите на един народен представител от опозиционна партия, от великотърновския район, който чрез адвокатите си, с две жалби, два пъти спира изпълнението и започването на строителството на магистралата.

Водещ:
Ще кажете ли неговото име?

Галин Григоров:
Не, не смятам да го кажа, вие знаете кой е той.

Това което искам да кажа е, че в момента се извършват парцеларните планове, отчуждителните процедури и в следващите седмици предстои възлагането. А относно Дунав мост 2 при Русе и Гюргево.

Искам да кажа, че той не съществуваше, нито в дунавската стратегия, нито никъде, до момента докато аз и моя екип не започнахме дейностите и сега в момента е приоритетен за нашия регион.

Пенчо Милков:

Вижте, пътят Русе-Бяла, магистралата, не е спряна заради съдебните обжалвания. Те приключиха много отдавана, така че ясно трябва да кажем на всички хора: финансиране не е осигурено от правителството! Няма какво да възложиш, като не ти е даден нито един лев. Отчуждителните процедури ще текат, да, само че след отчуждителните трябва да има проектиране техническо и изграждане. Няма пари осигурени от правителството.

Водещ:
Две изречения за финал..

Пенчо Милков:
За финал искам да кажа на русенци само едно: важна е личността която вие ще изберете за кмет, не избирате партии. Личността трябва да бъде дейна, трябва да бъде компетентна, трябва да има личен мотив, аргумент. Вярвам че аз имам такъв, семейството ми е в нашия град и ще направя всичко възможно градът ни да се прослави отнова.

Деяна Иванова:

Аз се надявам, русенци да са моите работодатели, за да мога така открито, честно и ясно да ги гледам, както всеки ден, ходейки по русенските улици.

Галин Григоров:

Всички въпроси, които са поставени към мен като областен управител бяха в 90% от компетентностите на общинска администрация. Аз знам какви са проблемите, аз мога да ги реша и съм готов и с №73, смятам че жителите на русенска община ще извършат правилния избор.

Водещ:
Много ви благодаря за коректния дебат, мисля че аудиторията успя да разбере вашите идеи и визия за развитие на град Русе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *