Спорт

Звездата на маратона Елиуд Кипчоге счупи двучасовата бариера и сътвори история

Световният рекордьор в маратона Елиуд Кипчоге сътвори история, след като стана първият човек, изминал дистанцията за по-малко от два часа.

Атлетическото постижение на 34-годишния кениец се счита за светия граал в бягането и ще му осигури легендарен статус.

Кипчоге дори успя да помаха на тълпата докато се спускаше към финала и завърши разстоянието от 26,2 мили (42,195 км) за невероятните 1 час, 59 минути и 40 секунди – цели 20 секунди под двучасовата маркировка.

Последваха весели сцени на радост, в които лъчезарният Кипчоге, който не показваше никакви признаци на напрежение от изтощителния курс, продължи да тича, приемайки поздравления от фенове и зрители и беше прегърнат от съпругата си.

Президентът на Кения Ухуру Кенята изпрати на спортиста „сърдечни поздравления“, като написа в Twitter: „Направихте го, сътворихте история и накарахте Кения да се гордее с вас”
Вашата победа днес ще вдъхнови десетки бъдещи поколения да имат големи мечти и да се стремят към слава.“

Забележителното бягане във Виена на четирикратния победител в Лондонския маратон беше предшествано от шест месеца изтощителна подготовка.

Това е вторият му опит в това предизвикателство, след като пропусна целта само с 25 секунди при първия си опит в Монца преди две години.

Въпреки че, забележителният подвиг няма да остане като официален рекорд, тъй като не е постигнат в надпревара със състезателна конкуренция и използва екип от 41 силни пейсмейкъри, той маркира важен жалон в бягането и световния спорт.

В свое изказване по време на опита във Виена, четирикратният шампион на Тур дьо Франс Крис Фруум изрази увереност, че Кипчоге ще успее.

Фруум каза пред Sky News:

„Като зрител усещам същата нервност, но той изглежда толкова спокоен, толкова балансиран.
Имам абсолютна увереност, че ще се справи с това. Той просто се движи толкова плавно. Невероятно е да го наблюдаваме и да бъдем непосредствени свидетели.
Публиката е чудесна, многото кенийци и негови сънародници които са тук, ще му дадат допълнителна мотивация и целеустременост да се справи.
Ако успее, той просто ще покаже, че могат да бъдат измествани граници, ограниченията могат да бъдат преодолявани.“

Източник: Sky News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *