ЗдравеНаука

Нова опасна еволюция на бактериите

Може би вече на повечето хора е ясно, че основният проблем за човечеството е кризата с антибиотиците.

Те стават все по-малко ефективни, защото бактериите развиват резистентност, устойчивост към тях. Но този проблем очевидно е съпроводен и от допълнителен. Паралелно бактериите стават по-устойчиви и към използваните антисептични агенти. Това им дава възможност да колонизират по-лесно иначе добре хигиенизираните и дезинфекцирани (или поне би трябвало да са такива) лечебни заведения. Това се отнася и за препаратите за дезинфекция, които се използват преди инвазивни манипулации.

Или по-просто казано – силните бактерии хем по-лесно ще се разпространяват в болниците, хем ще се лекуват трудно. Вътреболнични инфекции.

Наскоро бе открито, че причинителят на тежки хранителни инфекции (Clostridium difficile) еволюира и скоро ще се раздели на два отделни вида. Новата разновидност ще бъде изключително адаптирана към болничната среда, защото има изградена резистентност към палитра от дезинфектанти, а в допълнение изключително много „харесва“ западните диети, богати на лесноусвоими въглехидрати.

Докато Clostridium difficile образува ендоспори, които са изключително трудни за убиване, друг представител (Acinetobacter baumannii) синтезира протеина Асеl, който може активно да изпомпва дезинфектанта хлорхексидин извън клетките, за да не може да ги убие.

бактерии резистентност

Нека не забравяме, че всичко това е просто резултат на огромния натиск, който оказваме върху останалите видове. За да оцелят, те се видоизменят, за да се приспособят. В случая бактериите са по-гъвкави от много други видове (и от нас) и са готови да се борят за оцеляване.

Източник: Фейсбук „Наука и критично мислене“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *