БизнесНовини

Фейсбук планира да обяви информация за своята криптовалута

Очаква се, Facebook най-накрая да разкрие подробности за своята криптовалута с кодово име Libra. Събитието е насрочено за 18 юни, когато от компанията ще изнесат повече подробности в т.н. „бяла книга“, в която ще обяснят основни понятия на бъдещата криптовалута, съобщава източник, който твърди че много инвеститори са били информирани за проекта от Facebook относно тази дата.

Това съобщава в своя статия от 06.06.2019г. технологичният уебсайт Techcrunch.

От най-голямата социална мрежа в света отказат да коментират, каквито и да е новини относно своя мащабен проект.
Според запознат източник обаче, Facebook е насрочил официалният старт на криптовалутата за 2020 година.

Дебютът на Libra може да отключи нова ера на търговия и плащания в социалната мрежа. Тя може да бъде използвана за предлагане на евтини плащания или такива без никакви такси между приятели или превеждане на парични суми към семейства от работници мигранти в чужбина, които често биват измъчвани от таксите по парични преводи.

Опитите за избягване на таксите при транзакции с кредитни карти биха могли също да позволят на криптовалутата на Facebook да предложи по-евтин начин за плащане на търговци за традиционна електронна търговия или да улесни приходите за създателите на съдържание. По-доброто разбиране за това кой и какво купува или кои марки са популярни, биха могли да помогнат на Facebook в измерването, класирането и насочването на рекламите, за да разшири основния си бизнес.

Facebook най-вероятно ще използва кодовото име Libra (което буквално преведено означава „Везни“) за публично изписване на името на своята криптовалута, а не ​​GlobalCoin, както информира по-рано Би Би Си. Facebook е регистрирала компания за финансови услуги, наречена Libra Networks в Швейцария предаде Ройтерс.
Libra e игра на думи от LIBOR, абревиатура на Лондонския междубанков лихвен процент, която се използва като стандартна лихва за заеми между банките. LIBOR е за банките, а Libra ще е предназначен за хората.

Криптовалутата ще бъде проектирана така, че да има стабилна цена, за да се предотвратят несъответствия и усложнения, дължащи се на колебания на цените по време на процеса на плащане или договаряне. Facebook е провел разговори с финансови институции по отношение на привлечен капитал за формиране на кошница от 1 милиард долара от множество международни валути и нискорискови ценни книжа, които ще служат като обезпечение за стабилизиране на цената на криптовалутата. Facebook работи с различни държави, за да бъде одобрено предварително внедряването на дигиталната единица на компанията.

Криптовалутата на Facebook ще се прехвърля с нулеви такси чрез продуктите на Facebook, включително Messenger и WhatsApp. Facebook работи с търговци, за да бъда приет той по-лесно като платежно средство и може да предложи различни бонуси при регистрация.

Има информация, че Facebook иска да пусне и физически устройства за банкомати, така че потребителите да могат да обменят традиционни активи за криптовалута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *