БизнесБългарияИкономикаНово

Румъния и България се състезават за новия завод на Volkswagen

Румъния и България актуализираха своите предложения и са готови да предоставят по-висока финансова подкрепа за новшя завод на Volkswagen.

Германският автомобилен производител отложи инвестицията си в нов автомобилен завод в Турция, след военната намеса на Анкара в Северна Сирия и акционер от групата дори предложи Фолксваген да преразгледа плановете си да инвестира в Турция. Това върна Румъния и България отново в надпреварата за привличане на тази важна инвестиция. Двете държави бяха разглеждани като потенциална възможност за този проект заедно с Турция и Сърбия .

Volkswagen планира да инвестира около 1 милиард евро в нов автомобилен завод в Източна Европа, който ще произвежда около 300 000 единици годишно. България е готова да предложи държавна помощ в размер на 260 млн. евро за новия завод, което e двойно повече спрямо първоначално предлаганата (135 млн. Евро), според български медии цитирани от Automotive News. Междувременно, според официални източници цитирани от Profit.ro., румънските власти заявиха, че възобновяват разговорите с Volkswagen и дори заминават за Германия за директни разговори с компанията.

Офертата на Румъния за Volkswagen не е оповестена публично. Бившият кмет на Арад Георге Фалка обаче заяви, че градът в Западна Румъния е готов да осигури 1100 хектара земя за новата фабрика на Фолксваген и цялата екосистема около нея (доставчици и изпълнители).

Източник: Romania Insider

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *