БукурещЕкологияРумъния

През 2050 климатът на Букурещ ще е като този на градове от централна Азия

Климатът на Букурещ може да се промени и да стане такъв, какъвто е в градовете в Централна Азия – Алмати (Казахстан) или Бишкек (Киргизстан), до 2050 г., според проучване, направено в лабораторията Crowther в Швейцарския федерален технологичен институт ETH Цюрих.

В изследването, озаглавено „Разбиране изменението на климата чрез глобален анализ на градските аналози“, учените са тествали степента в която градовете по света, вероятно ще се изменят в отговор на климатичните промени. Изследването анализира градски двойки съставени от 520 големи градове по света, за да провери дали климатът им през 2050 г. ще наподобява повече на техните собствени текущи климатични условия или на настоящите условия на други градове в различни биоклиматични региони.

Било е установено, че дори при оптимистичен климатичен сценарий, 77% от бъдещите градове е много вероятно да имат климат, който да е по-близък до този на друг съществуващ град, отколкото до сегашният им климат. Нещо повече, 22% от градовете ще съществуват в климатични условия, които към момента не се срещат в нито един от съществуващите големи градове. Градовете, които попадат в последната категория, включват Куала Лумпур, Джакарта и Сингапур.

Проучването е установило като обща тенденция, че всички градове имат склонност постепенно да приемат по-субтропични климатични условия, като градовете от Северното полукълбо преминават към по-топли условия, а градовете от тропиците към по-сухи.

Променяйки се по този начин, проучването прогнозира, че през 2050 г. климатът на Мадрид ще прилича на климата на Маракеш днес, Стокхолм ще наподобява Будапеща, Лондон на Барселона, Москва на София, Сиатъл на Сан Франциско, а Токио на Чангша.

Румънската столица може да стане свидетел на повишаване на годишната температура с 2,9 градуса по Целзий, повишаване на температурата в най-топлия месец с 6,9 градуса по Целзий и повишаване на температурата в най-студения месец с 4,4 градуса по Целзий.

В цяла Европа се очаква както лятото, така и зимата, да бъдат по-топли със средно увеличение съответно от 3,5 градуса по Целзий и 4,7 градуса по Целзий.

Изследването може да видите ТУК. Карта с бъдещият климат на градовете може да разгледате ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *