Спорт

Примож Роглич завоюва короната в La Vuelta 2019

След три интензивни седмици за Примож Роглич и след като в неделя пресече финалната линия в Мадрид, той най-накрая може да си отдъхне. И да се усмихне.

„Много съм щастлив“, каза Роглич в неделя. „Радвам се, че приключихме всичко успешно.“

Капитанът на Jumbo-Visma сътвори история в неделя: стана първия словенец спечелил гранд тур, донесе първа победа в голяма триседмична обиколка за своя спонсор и постигна първа победа в състезание от подобно ниво за бивш ски скачач.

„Много неща се случиха твърде бързо“, каза той. „Преминах от ски на велосипед. Започнах като любител, а вече се състезавам с най-добрите. Това беше една изключително бърза еволюция.“

Първата му победа в голяма обиколка беше на ниво. Той спечели един етап – индивидуалния часовник в Пау, което го изкачи на върха на генералното класиране – и бе в челото на всеки ключов планински етап от състезанието. За разлика от Обиколката на Италия през май, Роглич не допусна сериозни грешки, които да застрашат шансовете му за победа.

Заобиколен от своя силен отбор Jumbo-Visma, Роглич изглеждаше непробиваем по време на пълната с неочаквани обрати Вуелта, която продължи тенденцията по смяна на караула в колоезденето. Роглич в нито един момент не изпадна в паника, предприемайки правилните ходове.

Ясно се видя, че си е взел поука от Жиро д’Италиа през май, когато се добра до третата позиция на подиума.

„Никога не съм си и помислял [че състезанието е загубено]“, казва Роглич. „Не беше най-лесната Вуелта за мен, нямах чак толкова много късмет. Имах силен отбор около себе си и успях да запазя всичко под контрол. “

Имаше и падания – в отборното бягане по часовник в първия етап, върху чакъла в напоените с дъжд Пиренеи в Андора и отново по време на противоречивия етап в петък – но всеки път Роглич успяваше да се размине без сериозните контузии.

За разлика от Джирото през май, когато той започна като фаворит, но отстъпи на по-силните си съперници, Роглич проведе в състезателен план една почти перфектна Вуелта.

„Това бяха 20 луди състезателни дни“, каза Роглич. „Всеки ден беше много напрегнато.“

Във Вуелта, в която липсваха някои от големите имена, Роглич започна като фаворит и напълно оправда очакванията. Той умело се справи със своите съперници, следвайки ги в планините, дори атакуваше, когато имаше удобен момент и се възползва максимално от уменията си в бягането по часовник.

Алехандро Валверде (Movistar) беше конкуренция през цялото време, но по-възрастният световен шампион изгуби твърде много време в Пау което така и не успя да компенсира на Роглич в планините. Тадей Погачар (ОАЕ-Emirates) който се оказа приятната млада сензация на тазгодишната Вуелта, спечели три етапа и завърши трети в крайното класиране. Непостоянният Мигел Анхел Лопес (Astana) потвърди, че има още път да извърви, преди да може сериозно да се бори за титла от голяма обиколка. Найро Кинтана (Movistar) се бори смело и спечели един етап, но не изглеждаше като реален претендент, въпреки че се появи в зоната на подиума, през последната седмица.

Въпреки че Роглич направи победата да изглежда лесна, той успя да избегне доста опасности.

Най-големите дебнеха на неочаквани места. Винаги опасните паданията можеха да извадят всеки по всяко време. Други опасности дойдоха от страничните ветрове през ветровита „месета” на северна Испания в 17-тия етап. Надпреварата избухна с нова сила в този момент, но Jumbo-Visma намери няколко съюзници, които запазиха червената фланелка на гърба на Роглич.

„Изминаха три много трудни седмици с много възходи и сривове“, каза Роглич. „Многото падания и изоставания направиха обиколката трудна в психологически план.“

Роглич обаче остана енигматично сдържан пред представителите на пресата. Срамежлив по рождение и може би чувстващ се неудобно от вниманието за това, че е лидер в състезанието, Роглич даваше кратки изявления, често отговаряйки набързо на три въпроса от пресконференцията.

За журналистите от испанските медии, свикнали със словоохотливи и експресивни победители, като Крис Фрум или Алберто Контадор, беше трудно да започнат да симпатизират на този словенския състезател.

„Много съм щастлив“, каза Роглич за победата си. „Досега се усмихвах тайно. Сега мога да споделя радостта си“

Въпреки че някои не са съгласни с подобна теза, Роглич си тръгва от Вуелтата като доказан фактор за големите обиколки. Комбинирайки умения за катерене от световна класа и невероятни часовникарски способности, той успя да завоюва титла, едва в петия си старт в голяма обиколка.

На 29 години Роглич е все още сравнително млад състезател. Той напусна ски скоковете през 2012 г. и направи невероятна трансформация към елитен колоездач. Стана очевидно ясно, че притежава определени природни дадености и много бързо достигна високо ниво в надпреварите, което да му позволи да се състезава наравно с останалите в групата. Откакто се присъедини към холандския отбор през 2016 г., еволюцията му в Световния тур беше впечатляваща от всяка гледна точка.

Навлизайки в 2020 г., Роглич ще бъде подкрепен от още по-силен отбор на Jumbo-Visma, който очаква пристигането на Том Дюмулен. Ръководството не изпусна момента и обяви четиригодишно удължаване на договора му с Jumbo-Visma до 2023 година.

На въпроса, дали вече може да спечели Тур дьо Франс, той отговори: „Разбира се, защо не?“

С подкрепата на постоянно подобряващия представянето си Jumbo-Visma и увереността, която ще дойде с победата във Вуелта, Тур дьо Франс ще бъде следващата планина за изкачване пред Примож Роглич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *