РумънияТехнологии

Град в Западна Румъния ще тества автобуси без шофьори

Клуж-Напока, град в западна Румъния, ще изпробва самоходни автобуси, като част от пилотен проект, който ще бъде въведен през следващата година.

Кметът на Клуж-Напока Емил Бок заяви, че проектът има за цел да утвърди репутацията на града като център за иновации.

„Започнахме пилотен проект в Клуж, който утвърждава имиджа на нашия град, като град на иновациите, изкуствения интелект, развитието, изследванията и информационните технологии чрез този прагматичен аспект на тестване на автобус с автономно управление, без шофьор, следвайки примера на големите европейски градове. Автобусът ще обслужва цялата централна зона, за да демонстрираме ясно, че градът поддържа модерността, иновациите и изкуствения интелект, които са едно незбежно бъдеще.“

„Автономният транспорт ще бъде част от средствата за мобилност на бъдещето и аз се надявам да го видя по улиците на Клуж още догодина “, каза кметът Бок, цитиран от Agerpres.

Бок подчерта, че пилотният проект се осъществява в партньорство с Техническия университет в Клуж-Напока (UTCN).

„Клуж-Напока отново желае да зададе тона в Румъния по отношение на обществения транспорт, след като беше първия град, който въведе електрически автобуси“, казва още кметът.

Автобусът със самостоятелно управление ще може да превозва 12 пътници, както е при всички подобни автобуси, движещи се в Париж или Виена, съобщи Stiridecluj.ro.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *