ПолитикаСвят

Китайски шпионин дезертира в Австралия предавайки секретна информация

Китайски шпионин е рискувал живота си и e дезертирал в Австралия, за да предложи безпрецедентна вътрешна информация за това как Китай провежда свои вмешателства в делата на чужди държави.

Уанг „Уилям“ Ликианг е първият китайски оперативен работник, който сваля публично прикритието си. Той е разкрил самоличността на висши офицери от китайското военно разузнаване в Хонконг, както и подробности за това как се финансират и провеждат операции за политическа намеса в Хонконг, Тайван и Австралия.

Г-н Уанг е отнесъл материалите си в австралийската агенция за борба с шпионажа ASIO и е потърси политическо убежище – отваряйки още един фронт в и без друго напрегнатите двустранни отношения на Австралия с Китай.

Изявлението под клетва, което г-н Уанг предоставя на ASIO през октомври, гласи: „Аз лично съм бил ангажиран и съм участвал в редица шпионски дейности“. С това, той се изправя пред вероятността за сигурен арест и евентуална екзекуция, ако се завърне в Китай.

В момента г-н Уанг пребивава на неназовано място в Сидни с туристическа виза и търси спешна закрила от австралийското правителство – молба, която той казва, че е предал при многократните срещи с ASIO.

В интервюта пред The Age, The Sydney Morning Herald и 60 Minutes, той разкрива подробно, как Пекин скрито контролира публично регистрирани компании за финансиране на разузнавателни операции, включително наблюдение и профилиране на дисиденти и приобщаване на медийни организации.

Той е предоставил неразкрити досега подробности за отвличането на петима продавачи на книги от Хонконг и предаването им в китайската континентална част. Неговите свидетелства разкриват как шпионите на Пекин проникват в хонконгското демократично движение, манипулират изборите в Тайван и работят безнаказано в Австралия.

ASIO многократно е предупреждавала, че настоящата заплаха от чужда намеса е „безпрецедентна“ и че броят на чуждестранни разузнавателни служители, действащи в момента в Австралия, е по-голям, отколкото е бил дори по времето на Студената война. ASIO никога не е определяла публично Китай като основен източник на своите притеснения, тъй като правителството се опитва с доста усилие да балансира обществената осведоменост с риска от дипломатическо и икономическо посегателство.

В петък обаче, бившият шеф на ASIO Дънкан Люис заяви, че китайското правителство се стреми да „овладее“ политическата система на Австралия чрез свои „коварни“ външни операции за намеса.

В едно от ключовите си разкрития, г-н Уанг е заявил, че се е срещнал с ръководителя на шпионски кръг в дълбоко прикритие, действащ безнаказано в Австралия.

Г-н Уанг разкрива, че е бил част от разузнавателна операция, прикрита чрез листваната хонконгска компания China Innovation Investment Limited (CIIL), която прониква в хонконгските университети и медии с помощта на прокитайски оперативни представители на комунистическата партия, които могат да бъдат активирани за противодействие на движението за демокрация. Той твърди, че лично е участвал в операция през октомври 2015 г. за похищение към вътрешността на Китай на хонконгския продавач на книги Ли Бо и е имал участие в нелегална организация, която е ръководила също и физически или кибер атаки срещу хонконгски дисиденти.

По думите му, неговите ръководители в Китай са му издали фалшив южнокорейски паспорт, за да влезе в Тайван и да подпомогне усилията на Китай за системно проникване в политическата система на страната, включително чрез оглавяване на „кибер армия“ и тайвански оперативни лица за намеса в общинските избори през 2018 г. В момента се разгръщат планове, които да повлияят на президентските избори през 2020 г. – планове, които отчасти са го мотивирали да забегне в Австралия.

Г-н Уанг твърди, че Комунистическата партия на Китай при Си Дзинпин „прониква във всички държави, в тяхната военна, бизнес и културна области, за да постигне целта си“.

„Не бива да подценявате нашата организация … Бяхме подготвени и обучени от организацията в продължение на много години, преди да заемем важни позиции“. Китайската комунистическа партия „иска да си гарантира, че никой не заплашва нейната власт“.

Още по темата: theage.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *