ЕкологияСвят

Coca-Cola начело на списък с топ замърсители с пластмаса

За втора поредна година, Coca-Cola беше обявена от популярна група активисти ангажирани с опазване на околната среда, като най-лошата компания по отношение замърсяването с пластмаса.

Световната марка за газирани напитки излезе начело в списък на най-замърсяващите компании по целия свят, публикуван от Break Free From Plastic (глобално движение за стопиране замърсяването с пластмаса).

През септември организацията почисти 484 плажа в повече от 50 страни.

По време на акцията, групата откри, че 11 732 единици от събраната пластмаса са от продукти на Coca-Cola, което е повече от общото количество на следващите топ три глобални замърсители.

В отговор на доклада, Coca-Cola заяви, че ще вземе мерки, за да се справи с този „важен глобален проблем“.

На второ и трето място след Coca-Cola в доклада се озоваха Nestle и PepsiCo.

Другите компании, включени в топ 10 на списъка на замърсителите, са Mondelēz International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Phillip Morris и Perfetti Van Melle.

Фон Ернандес, глобален координатор на Break Free from Plastic, заяви: „Този доклад предоставя допълнителни доказателства, че корпорациите спешно трябва да положат доста повече усилия, за да се справят с кризата която създадоха със замърсяването с пластмаса.

Луиз Едж, ръководител на кампанията за океанска пластмаса на Грийнпийс, Великобритания, заяви:
„Отново виждаме корпоративни гиганти като Coca-Cola, Nestle и PepsiCo да замърсяват нашите реки и плажове с пластмаса.

Но, що се отнася до техните политики по отношение на пластмасовите артикули, става ясно, че тези огромни световни марки се провалят в планирането си. Те ще продължат да са най-лошите замърсители за години напред, ако не променят радикално политиката си.

Посочените компании разполагат с ресурсите да изобретят иновативни опаковки за многократна употреба. Но вместо това, те се съсредоточават върху рециклирането или замяната на една изхвърлена опаковка с друга. Призоваваме тези пластмасови замърсители да се съсредоточат в преход към опаковки за многократна употреба и многократно зареждане.“

Говорителят на Coca-Cola каза пред Evening Standard: „Всеки път, когато наша опаковка се озове в океаните ни – или някъде където не й е мястото – това е неприемливо за нас. В сътрудничество с наши партньори ние работим за решаването на този критичен глобален проблем, както за да подпомогнем спиране изливането на пластмасовите отпадъци в нашите океани, така и за подпомагане изчистването на вече съществуващо замърсяване.

„На глобално ниво ние сме част от ключови коалиции, които работят заедно за премахване замърсяването с пластмаса. Съосновахме Световния икономически форум за глобално действие срещу пластмасата (GPAP), в сътрудничество с правителството и заинтересованите страни от крайбрежните икономики за справяне с пластмасовите отпадъци чрез конкретни програми, провеждащи се и към момента в Индонезия, Виетнам и Гана. Също сме и част от Хартата за пластмаса на G7 Ocean и заедно с ключови партньори в индустрията инвестирахме 15 милиона долара в Circulate Capital, инвестиционно дружество, което има за цел да не допуска пластмасови отпадъци в световните океани“.

Компанията посочва и различни други екологични инициативи, като например програмата си World Without Waste, стартирана през 2017 г.

„Тя [програмата] си беше поставила за цел до 2030 г. да преработи 100% от използваните от нас кенчета и бутилки, така че никоя от нашите опаковки да не се превърне в отпадък и всички те да бъдат рециклирани и използвани отново.“

Можете да прочетете повече за целите на Coca-Cola тук.

Източник: Independent

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *